Стопаните в Благоевградско с държавни помощи само при градушка, в Перник – при слана и суша

Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева бяха обявени неблагоприятните събития, за които стопаните ще получат държавна помощ SA.42510 (2015/N) за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природно бедствие. За измръзване/осланяване/слана ще се изплащат обезщетения в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Сливен, Ямбол за културите: круши, ябълки, сливи, череши, вишни, праскови, кайсии/зарзали, бадеми, маслодайна роза, домати, пшеница, рапица, слънчоглед, царевица, нахут, анасон.

За пороен дъжд и наводнения стопаните ще бъдат компенсирани в областите Варна, Добрич, Сливен, София област за културите: пипер, картофи, чесън, пшеница, царевица, слънчоглед, коноп. Градушка се признава в областите Благоевград, Добрич, Перник, Сливен, Хасково, Шумен, Ямбол за културите: винени лозя, пъпеши, зеле, домати полски, орехи, фасул, краставици, пшеница, лимец, ечемик (зимен и пролетен), овес, царевица, рапица, слънчоглед, тикви за семки, тютюн.

Суша пък е настъпила в областите Бургас, Варна, Враца, Добрич, Ловеч, Перник, Плевен, Русе, Сливен, София област, Шумен, Хасково и Ямбол за културите: зелен грах, домати на открито, картофи, пшеница, ечемик, кориандър, царевица за зърно, царевица за силаж, слънчоглед, овес, рапица, грах за зърно (зимен и пролетен), памук.

Земеделските производители с напълно пропаднали площи от посочените области и земеделски култури имат право на държавна помощ съгласно условията на Решение С (2015) 6493 от 17.09.2015 г. на Европейската комисия за одобряване на държавна помощ SA.42510 (2015/N) за компенсиране на щетите по земеделските  култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природно бедствие, се казва още в заповедта на министър Танева.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *