Стотина работници от обувния завод „Ильо войвода“ се събраха на другарска среща в Кюстендил, празнуваха и 55-г. от създаването на съсипаното от приватизаторите Тасеви предприятие

Работници и служители от известния някога в цяла Европа обувен завод „Ильо войвода“ в Кюстендил спазиха традицията и се събраха на Илинден по стар стил, този път за да отпразнуват 55 години от създаването на предприятието. Традиционно на сбирките идват около стотина човека. Шепа от тях се занимават с организацията, обикалят из домовете на колегите, на други звънят по телефоните. После поканените пък се чуват с други да им кажат и така се случват нещата. Работниците избрали 2 август, тъй като на тази дата през 1963 година създали предприятието. Базата, в която е основано, е ползвана някога за затвор и това не е тайна за никого. Заводът обаче отдавна не функционира, а мястото е потънало в бурени. Епизодично една от сградите се ползва по време на кампанията на раздаване на хранителните запаси от ЕС на социално слаби от Червения кръст. Заводът започва да буксува на едно място, след като с боновете от масовата приватизация преминава в червения Никола Тасев, който е един мандат и общински съветник от БСП. Контролът обаче е ръцете на неговия племенник, небезизвестния Александър Тасев-Остап. Работниците пък по-късно бяха съкратени, през 2008 година. Масовите съкращения бяха след нарочни уведомления в Бюрото по труда. 225 човека бяха пратени на борсата, след като фирмата загуби няколко от дългогодишните си партньори в лицето на няколко италиански и немски фирми.

Дамски обувки в Кюстендил били шити след поръчки от Индия, Холандия, Швейцария, Германия и Италия. Дългогодишният директор Димитър Зарев отговарял за 1000 човека. Работило се на две смени.

„Имахме дори спортна зала и спортна площадка, където да се разтоварваме по време на почивката, футбол, волейбол и народна топка. Заводът имаше и танцов състав“, спомня си Даниел.

До късно вечерта работниците вдигаха наздравици, разказваха си спомени и случки от работата, а после започна и веселата част – дългите хора около масите.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *