Стотици миряни седнаха на обща трапеза до параклиса край Мечкул

Стотици миряни от община Симитли почетоха християнския празник Свети Мина. Отслужена бе празнична литургия в параклисa в едноименната местност край село Мечкул, а по обяд всички се събраха на поляните край храма на обща трапеза с курбан. 

Празникът продължи с хора и музика. Кметът на Симитли Апостол Апостолов бе сред множеството вярващи, събрали се за храмовия празник край Мечкул, заедно с кметове, общински съветници и много приятели.

С доброволен труд и дарения от миряни от общината параклисът се гради от години. Вече има иконостас. Камбанен звън отеква в пиринската тишина от няколко години. А миналата година бяха осветени и изографисаната над входа икона на Свети Мина, и малка дървена на светеца. 

Божият храм е построен върху някогашно тракийско светилище. По предания и легенди мястото е свещено. В древността там е имало тракийска лечебница. Намира се точно до скалния ансамбъл, който се извисява над Кресненското дефиле. Светата обител е в прочутия скален град, кръстен от местните Пиринският Стоунхендж.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *