Стотици ядоха постен курбан по случай храмовия празник на „Св. Петка“ в Рупите, 15 охранители следяха вътре да се влиза само с маска

Благоевградският певец Васил Лазаров, бившият игумен на Роженския манастир епископ Йоан и ексгубернаторът на Пиринско Валери Смиленов вчера се засякоха в местността Рупите, където отидоха да запалят по свещ по случай 26-годишнината от освещаването на храма „Света Петка Българска“, построен по волята на пророчицата леля Ванга. Те, заедно със стотиците миряни, събрали се при току-що ремонтирания храм, опитаха и от постния курбан, раздаден от фондация „Ванга“. Председателят на фондацията Иван Драмов бе осигурил стриктен пропускателен режим в „Св. Петка“, за да има разстояние между миряните, както и охрана от 15 души, които да следят дали хората влизат с маски. Сред присъстващите имаше и много руснаци, които са сред най-големите почитатели на петричката пророчица.
Изграждането на храма започва след едно съновидение на пророчицата, при което й се явила самата Света Петка и й заръчала да вдигне на мястото същата църква, каквато имало тук и по-рано. През 1991 г. Ванга споделя съня си с осиновения от нея  Димитър Вълчев, художника Светлин Русев и Нешка Робева: „Искам с парите, които са ми оставяли хората от всякакви религии и националности, да построим храм Божий за човешкото спасение“, им казала тя. Строителството на църквата  „Св. Петка Българска“ започва в началото на 1992 г., а Св. Русев го изографисва безвъзмездно. На 14 октомври 1994 г., когато храмът вече е построен и трябва да се освещава, пророчицата казва: „Ванга е храмът и храмът е Ванга“.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *