Страскащо за студентите! Вдигат таксите в ЮЗУ “Неофит Рилски”

16 университета ще вдигнат таксите за прием на студенти през следващата академична година. Средно те ще са с 11,7% по-високи. Това става ясно от проекта за утвърждаване на таксите, който е публикуван за обществено обсъждане. В ПУ “Паисий Хилендарски” се увеличават таксите с по 40 лв. Без промяна обаче ще са специалностите “Администрация и управление”, “Туризъм”, “Икономика”, природните и техническите науки, математика и информатика. ВУ “Св. св. Кирил и Методий” увеличават следването с 50 лв. само за нови студенти по “Педагогика”. Техническият университет – Габрово, ги вдига с от 100 до 240 лв. за редовна форма и с 30 лв. за задочната. При медицинските университети повишение на таксите има в Пловдив и в Плевен. В първия новите студенти ще плащат с 250 лв. повече за “Медицина”, “Фармация” и “Стоматология”, съобщава 24 часа. Във втория увеличението е от 50 до 100 лв. От 6 до 8% се вдигат таксите в Русенския университет “Ангел Кънчев”, като без промяна ще са само социалните, стопанските и правните науки.

От 11 до 24 % ще е повишението в ЮЗУ “Неофит Рилски”. Намаление на таксите предлага само Софийският университет. То е от 200 до 550 лв. за специалностите “Физически науки” и “Ядрена химия”. Алма матер обаче ще вдигне парите за новите студенти по “Администрация и управление”, “Право”, “Психология” и “Филология”. Увеличението за редовната форма е от 40 до 61 лв., а за задочна – от 100 до 160 лв. Без промяна остават таксите в 17 държавни висши училища.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Николайко Перник

    Прости управници, слаба държава! Тъпите у-ректори на ЮЗУ-то поне да копират СУ, където намаляват таксите на приоритетните специалности, а повишават тези за чантаджийските като право, психолотии, философии и прочее. Как ще привлекат студенти в тези истински научна сфери, където се иска мислене и учене, като не диференцират приемните условия и ге стемулират?

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *