Страстите се нажежиха! Гръмна огромен скандал в парламента

Вие направихте “Самолетгейт” и вкарахте президента в него, заяви на депутатите от БСП председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

В парламента депутатите обсъждат финалния доклад за работата на Временната комисия за проучване на процедурата за нов боен самолет, предаде”Фокус“.

“От всичко това, което се случва, и със всички процедури, които коментираме и излязоха в публичното пространство направихте “самолет-гейт“, вие го провокирахте“, посочи Цветанов.

“Всички останаха с впечатление, че имате защитна реакция, за да не се споменава ген. Радев, но никъде в доклада той не фигурира. Вие го назовавате, вие го слагате като опорна точка“, уточни Цветан Цветанов.

“Има извършена огромна по обем работа от една комисия, гласувана от парламента. В момента водим дебат по същество. Предлагам да се концентрираме върху това, какво трябва да направим днес – да гласуваме доклада на комисията“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ.

“Направихте така, че държавата да се сочи, че прави процедура, която под една или друга форма обслужва някакви други интереси“, обясни той. „Ние сме държава в НАТО, трябва да имаме стратегическо партньорство и когато има обективни факти, те трябва да бъдат чути“, каза още Цветан Цветанов.

Председателят на парламента Димитър Главчев предупреди депутатите, че ще прекъсва всеки, който обвързва президента Румен Радев с доклада за изтребителите и настоя за него да се говори по тази тема като генерал Радев.

При работата със секретната и несекретната информация разбрахме, че не президентът Радев, а ген. Радев е човек, който не е приятел на истината, посочи  народният представител от ГЕРБ Антон Тодоров.

“На 16 юни 2014 година пише опорни точки на тогавашния служебен премиер Пламен Орешарски, свързани с единия доставчик. Те са по отношение на компанията “СААБ“, производител на “Грипен“, обясни той.

“Не знам дали един ръководител на проектния екип трябва да прави опорни точки на служебния премиер, особено пък само за едната компания“, посочи депутатът.

“На 19 май тази година президентът казва, че никога не е изготвял становище за „Грипен“. Мачът свърши. Разбрахме, че ген. Радев не е приятел на истината, няма да споря с някой ако каже, че е заклет лъжец“, коментира Антон Тодоров.

Според него президентът сигурно е бил мотивиран от „Грипен“. „Знаете ли как е мотивиран – с потупване по рамото. Не е взел 5 млн., да не си помислите. Мотивиран е с потупване по рамото“, каза още Антон Тодоров.

“Докладът на Комисията за самолетите е елемент от пълномащабната война на ГЕРБ срещу президента – човекът с най-големия рейтинг в държава”, каза в отговор депутатът от БСП Таско Еременков. Според него големият рейтинг на президента е причината от ГЕРБ да не могат да спят спокойно.

Таско Ерменко поясни, че е станало ясно, че за ГЕРБ не е важна истината, а войната. Той посочи, че вероятно от ГЕРБ се надяват техният лидер да заеме мястото на президента.

„Няма да го заеме, не може. Не е дорасъл до него“, заяви Ерменков.

Според управляващите модернизация на армията скоро няма да има, коментира и Жельо Бойчев от БСП. Според него се прехвърля  отговорността за това от Борисов и МС на българския парламент.

Зам.-председателят на левицата посочи, че „БСП за България“ няма да подкрепи така предложения доклад от временната комисия.
„Нека на вашата съвест тежи отказът от модернизация на армията“, обърна се Бойчев към управляващите.

Когато станем богати като Саудитска Арабия, тогава да купуваме самолети, предложи лидерът на “Воля” Веселин Марешки. Парите за изтребители можело да се похарчат за по-важни нужди.

ГЕРБ използва Комисията за самолетите, за да разчисти пътя на Бойко Борисов към президентството – г-н Радев, стоим зад Вас, заяви Корнелия Нинова.

“Това, което правите, както и да го завоалирате, е война срещу президентската институция. Тя започна от една пресконференция на председателя ви на ПГ, в която той обвини президента в лобизъм и намекна за корупция. След това последва създаването на тази комисия, която да ползвате като бухалка”, каза още Нинова.

Тя подчерта, че ще подкрепи държавния глава по две причини – партийна и държавническа.

“Ние издигнахме, подкрепихме и работихме за избора на президента Радев. Благодаря на онези българи, които не са членове на БСП, но повярваха, че БСП им предлага достоен президент, който може да промени България. Ние стоим зад президента Радев като партия и прилагаме за тази подкрепа един единствен критерий – той изпълнява ли ангажиментите, които пое по време на предизборната кампания. И за една година той не е отстъпил на милиметър от тях“, подчерта председателката на левицата.

Вчера Бойко Борисов демонстрира добро отношение към държавния глава с думите:

“С президента Радев цигулките ни свирят в една тоналност, казал съм му беквокалите – Цветанов, Нинова, Йончева, да ги остави, за да не си влошат отношенията. Моята ръка и моето разбиране към президента е да работим в мир и синхрон, ако избере друго, ще се защитаваме”.

Самият Румен Радев отвърна:

“Премиерът пред камерите подава ръка над масата и има моята ръка, но неговите съпартийци не вадят ръцете си изпод масата и продължават да безчинстват. Трябва да е ясно едно – не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт на управляващите, които и да са те”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *