HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

СТРАХОВЕТЕ СЕ СБЪДНАХА: Каприоти изчезна, без да плати на 200 шивачки от Дупница, балонът с обещания на Мая Манолова се спука

Сбъднаха се страховете на над 200 работнички в италианския цех „Амбонданца“ в Дупница – бившият им работодател Луиджи Каприоти изчезна, без да им плати заплатите. Това става само ден след като омбудсманът Мая Манолова от чужбина се обадила три пъти по вайбър на бившата работничка в цеха Ели Кирилова и я успокоила, че е поискала да се забрани на италианеца да напуска пределите на България. Пред репортер на вестник “Струма” Кирилова уточни: “Мая Манолова ми каза, че се е разпоредила да се издаде заповед от съда Л. Каприоти да не напуска страната. Бившите ми колежки виждаха единствена надежда в нея. Законите в държавата са направени да закрилят богатите, а не работниците. Л. Каприоти го чакамe с месеци да ни изплати заплатите, аз имам да получавам пари за 15 дни работа. Каква държава сме, никой не може да го накара да ги изплати, а ще го пуснат да избяга”, каза огорчена Кирилова.

Както вестник „Струма“ писа, в сряда през целия ден опълчение от работници бе завардило пътя за излизане от фабриката на Каприоти, тъй като се усъмнили, че прибира багажа в колата си и се готви да изчезне. В края на деня обаче протестиращите, успокоени от хората на Мая Манолова, се разотидоха и вчера сутринта от италианеца вече нямало и следа. От канцеларията на омбудсмана се обадили по телефона и успокоили шивачките, че в понеделник, като се върне Мая Манолова от чужбина, ще внесе в прокуратурата данни за извършените нарушения от италианския работодател. Новината буквално вбеси изнервените шивачки, които, скупчени в двора, коментираха вчера:

“След дъжд качулка. Колко пъти Мая Манолова идваше и все обещаваше, че ще си получим парите и че има лостове, с които да го принуди. След като Л. Каприоти избяга, се разбра, че чак сега ще се внасят жалби в прокуратурата, когато вече е късно. Защо  досега не беше даден на прокурор, като всички видяха от колко време се гаври с нас и ни разиграва?!“, негодуват жените.

Репортер на вестник “Струма” попита административния ръководител на Районен съд – Дупница съдия Ели Скоклева има ли постъпило искане срещу Луиджи Каприоти да напуска страната, но тя бе категорична: “През мен не е минало искане да се издаде забранителна заповед на италиански гражданин да напуска пределите на страната”. Основателният въпрос, който си задават измамените работнички, е излъга ли ги Мая Манолова, като им обеща съдействие да си получат заплатите от 1000 лв. до 2000 лв., които им дължи Каприоти? Вчера той трябваше да им изплати, според договорките, първите траншове, което обаче не се случи. Цинизмът е пълен, защото лъганите с месеци български работнички се надяваха на чудо и много от тях наивно вчера си проверяваха картите на банкоматите да не би все пак Каприоти да им е превел някакви пари. Такива, естествено, нямаше.

Таксиметровият шофьор Васил Ватрачки, който пръв алармира за случващото се в италианския цех, където работи съпругата му, и вчера продължаваше упорито да стои на входа на обувното предприятие. Той е там от 01.02. в знак на протест и в защита на съпругата си и нейните колежки, които работят в цеха на Л. Каприоти. Разочарован той заяви:

“Приключваме с протестите. Каприоти избяга. Няма законодателство в България. В момента сме в избори. Нито един политик не дойде да се поинтересува защо 200 работнички са без заплати за няколко месеца. Да обещаят поне, че ще криминализират такива деяния като на Л. Каприоти, та шивачките да получат поне морално удовлетворение. Те се чувстват излъгани и от Л. Каприоти и от държавата”, заяви Ватрачки.

Разочарованието от обмудсмана Мая Манолова е не по-малко от това към Каприоти.

Както вестник “Струма” писа, омбудсманът идва четири пъти при шивачките в Дупница и им обещаваше, че от позицията на нейния пост ще накара Л. Каприоти да им изплати заплатите. Шивачките я посрещаха с ръкопляскания и надежда, но останаха излъгани. Вчера следобед от екипа на Манолова са заявили по телефона, че като се върне от чужбина, омбудсманът ще предприеме действия да се затворят и трите италиански  цеха за производство на обувки, намиращи се в сградата на „Еврошуз“.

Къде е зад граница Мая Манолова така и не се разбра. Както и защо омбудсманът не изпълни ангажимента си към шивачките в Дупница, които й повярваха, че ще защити правата им и ще си получат заплатите. Преди време след извършена проверка от Инспекцията по труда в Кюстендил са съставени 14 акта от 500 до 1500 лв. на собствениците на цеховете и са им направени 30 предписания за нарушения.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *