Топ теми

Страх от зараза скова дупнишко село заради разлагащ се труп на жребче

Вонящ, разлагащ се труп на жребче в близост до последните къщи на дупнишкото село Самораново предизвика страх от зарази у живеещите в тази част на селото. Янек Заров се страхува, че ако мъртвото жребче не се зарови в ямата за умрели животни край селото, то ще продължи да се разлага и ще отиде в подпочвените води, а оттам в бунара в двора на къщата му, откъдето черпи вода пиене за семейството си.

Той е сигнализирал официално кметството в селото, подал е молба умрялото животно да бъде заровено.

Специалната яма за загробване на мъртви животни край село Самораново е запълнена с найлонови торбички, пълни с боклук, изхвърлени от жители на селото. Това видя вчера на място репортер на „Струма”.

От общината изпратиха багер, който взе жребчето от мястото, където е умряло, и го хвърли върху отпадъците в дупката, но не го зари с пръст и си тръгна.

Ветеринари коментираха, че в такива случаи върху животното се насипва хлорна вар, ако е било болно животното, да не се разнасят болестотворни бактерии. Ямата се намира до коларския път, който свързва селата Самораново и Бистрица. В близост до ямата край пътя има остатъци от изгнили трупове на овце.

„На фона на заразите, които върлуват в страната, е опасно така да се изхвърлят животни”, заяви Янек Заров, кой отблизо следеше действията на багериста. Изчака да види как ще се загроби кончето.

„От една седмица се разнася воня на разлагащ се труп. Къщата ми е под мястото, където е умряло жребчето. Питах собствениците на коне в селото на кого от тях е животното, всеки вдига рамене и казва, че не е негово. Подадох молба в кметството да извикат багер от общината и да загробят животното. Поисках и да изследват кончето, тъй като не се знае от какво е умряло, но от кметството ми отказаха. Децата и внуците ми пият вода от бунара в двора на къщата ми. Ако не се махнеше кончето, при валежите през есента и през зимата течностите при разлагането му ще отидат в подпочвените води. Има опасност от зараза. От кметството така си свършиха работата, че само преместиха кончето от едно място на друго. Кучетата ще го разнесат по нивите и ливадите на хората. Работа е на кмета да проверява и ямата, ако е запълнена, и да извика хора от общината да я почистят”, категоричен бе Янек Заров.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *