HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Стрелба и хвърляне на ножове очакват феновете на европейското по унифайт в “Арена Петрич”

Пушки ще гърмят, ножове ще летят в зала “Арена Петрич” от четвъртък нататък. Зрителите няма да видят възстановка на народна революция, а ще наблюдават открития европейски шампионат по унифайт. Южният град за първи път домакинства на подобно състезание, което ще се проведе в рамките на три отделни турнира. То започва от днес до понеделник с деца от 6 до 13 г. От 5 до 10 юли са двубоите при юношите и девойките /14-17 г./, а от 26 до 31 юли – сблъсъците за мъже и жени. Участие ще запишат над 350 спортисти от България, Русия, Гърция, Македония, Румъния и Сърбия. Очаква се потвърждение от Кипър.
Унифайтът /в превод от английски – универсален бой/ е създаден през 1996 г. от олимпийския шампион по джудо от Монреал-74 Сергей Новиков, понастоящем президент на световната федерация по този спорт. Състезанието включва преминаване през т.н. полоса с хоризонтални и вертикални препятствия и тунели, хвърляне на ножове по неподвижна цел и стрелба с малокалибрено оръжие в мишена или балони. Следва единоборство /комбинация между джудо и самбо/. Спечелилият единоборството отново преминава полосата и стрелбите за време и пак среща очи в очи на ринга следващия съперник.
С. Новиков бе гост на последното издание на турнира по борба “Серафим Бързаков” миналия ноември и пося семето на унифайта в Петричко. Сред организаторите на предстоящия шампионат е и основателят на местния клуб по джудо “Петра 2006” Димитър Танушев. Изпити възпрепятстват петричката звезда Юлиян Асенов, който е европейски шампион по унифайт от първенството в Украйна през 2015 г., но треньорът му Д. Танушев увери, че до последно ще го увещава да се включи при мъжете през юли.
“През първата седмица очакваме около 200 деца, половината от които ще дойдат от Русия. За участие могат да се запишат и нашите съграждани, като условието е желаещите да преминат 1-2 пъти полосата. Подобни състезания от европейски ранг в Петрич ще се провеждат през 2017, 2018 и 2019 г. Ето защо е важно първите три турнира през юни и юли да преминат при добра организация”, заключи Танушев.
СТАНЧО СТАНЧЕВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *