Стресиран шофьор осъди МВР-Кюстендил за глоба след катастрофа

Шофьор може да получи обезщетение от ОД МВР- Кюстендил, заради неправомерно издадено наказателно постановление от РУ- Дупница. Административен съд- Кюстендил уважи частично иска на шофьора и осъди  ОД МВР – Кюстендил, да заплати на С.Г.Б., сумата от 1660 лв. Съдът прие, че ищецът е преживял емоционален стрес и душевен дисбаланс, заради неправилно наложената му от полицията глоба, след ПТП.

От показанията на съпругата на шофьора се установява, че последният бил много разстроен от наложеното му наказание, тъй като смятал, че не е виновен за реализираното ПТП. Станал неспокоен, нервен, често психическото му състояние водело до избухване на семейни кавги.

Наказателното постановление на началника на РУ- Дупница е във връзка с чл. 20, ал 2 от Закона за движение по пътищата, който гласи: Чл. 20. (Изм. – ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват. (2) (Изм. – ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението. 660 лв. е обезщетението за причинени имуществени вреди, като това са адвокатските хонорари, които шофьорът е платил обжалвайки наказателното постановление от полицията в Дупница. 1000 лв. е присъденото обезщетение за причинени неимуществени вреди.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *