HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Стресът е заразен

Учени от университета в Калгари откриха необикновена способност на стреса: роднините, приятелите, които общуват с хора, страдащи от постравматично стресово разстройства също проявяват симптомите на това отклонение. При това личният травматичен опит няма никакво значение, съобщи Medical Express.

Стресовите сигнали, които идват от околните може да променят мозъка на човека точно както се случва при същинското изпитване на стрес. Учените изследвали феномена на примера на двойка мишки. Те взимали едно от животните от двойката и го подлагали на стрес. След това събирали двете животни заедно. По-нататък изследователите проверявали реакциите на мозъчните клетки. Оказва се, че и при двете мишки се п един и същи начин се променяли мозъчните процеси.

Така учените направили извода, че стресът е заразителен. Това се случва по следната схема: при единият екземпляр активирането на невроните води до отделянето на съединение, което сигнализира за опасност (предупредителен сигнал.) Този сигнал се улавя от другата особа, а тя предава информацията на цялата група. По този начин работи и защитния еволюционен механизъм. Той е актуален и за хората.

Интересно, че след социално взаимодействие със стреса ефекта от него се намалява до изходно ниво само при самките. При тях отрицателното влияние, което е оказано на невроните намалява почти два пъти след общуване с тези, които не са били подложени на стрес.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *