Строга карантина в три мигрантски лагера в Гърция

Три мигрантски лагера в Гърция са поставени под строга карантина заради опасения от разпространението на коронавируса сред хилядите търсещи убежище, живеещи в тях при тежки условия, предаде БГНЕС. Ограниченията ще важат за лагерите „Малакаса”, „Шисто” и „Елеонас” до 21 септември, заявиха от гръцкото правителство.

Гръцките мигрантски лагери технически са блокирани от март, с въвеждането на ограничения за това кой може да излиза и влиза в тях. Това предизвика критики от групи за помощ и правозащитни организации, които предупредиха, че огнищата на вируса в тези лагери, където санитарните условия са лоши и са пренаселени, може лесно да нараснат.

Един от най-големите лагери – „Мория”, в който са настанени почти 13 000 търсещи убежище на остров Лесбос, регистрира първия си случай на коронавирус миналата седмица. Досега Гърция е регистрирала по-малко заразени и смъртни случаи в сравнение с европейските си съседи. От общо потвърдените 289 смъртни случая в страната никой не е регистриран в лагер за мигранти.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *