Строеж на храм скара миряни и политик в Дупница

Председателят на ОбС К. Костадинов: Исках да даря проект за църква, но ме прунудиха да напусна настоятелството . Вдъхновителят на идеята Ю. Кишкин: Не искаме да се политизира начинанието.

Председателят на ОбС Костадин Костадинов е напуснал инициативния комитет за изграждане на храм в жк “Бистрица” в Дупница, след като е бил  помолен да се оттегли, за да не се политизира начинанието.

Вчера по време на пресконференция по други теми Костадин Костадинов заяви, че е принуден да напусне инициативния комитет за изграждане на храм в жк “Бистрица”.

„Мои приятели ми подариха проект на храм и аз го подарявам на настоятелството с председател свещеник Иван Айдаров. Някой сънувал сън и ще прави храм. Така не става. Трябват много средства за градежа, откъде ще ги намери този, който се е захванал да строи храм?”,  попита К. Косадинов.

Както “Струма” писа, идеята за храма дойде от собственика на фитнес зала Юли Кишкин, който сподели пред “Струма” преди около 1 г., че е сънувал сън, който го осенил да построи параклис. Той организира избора на църковно настоятелство, води разговори с Белоградчишкия епископ Поликарп и с кмета на Дупница инж. Методи Чемев.

Кметът застанал зад идеята на Кишкин и е отредено място за храм в комплекса, в който живеят около 15 000 души, и параклисът там не може да поеме всички миряни по празници.

„К. Костадинов иска да политизира идеята за храма. Още в началото казах, че в изграждането на храма не желая да се намесва политиката. След като има проект, да си строи църква на друго място. Кметът М. Чимев ще подпомогне издаването на документи, общината ще задели пари за строежа. Имаме проект за храм с размер от 80 кв. м. Костадинов иска да се строи огромен храм – 200 кв.м. Хубаво би било, но откъде ще се намерят пари. Храмът ще се строи с години”, сподели вчера за „Струма” Юли Кишкин.

Архиерейският наместник отец Георги Паликарски също изказа мнение по темата: “Имаме благослвията на Синода за изграждане на храм, който ще носи името на „Св. Мина”. В Дупнишка околия няма храм или параклис на името на този светец. Аз също имам проект за храм. На настоятелството ще се предложат и трите проекта и който те изберат, по него ще се работи. Аз нямам право да се бъркам в работата на настоятелството”, заяви отец  Паликарски.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *