Строителен спец по аварийни ремонти и кумашин на ексгубернатора К. Хаджигаев с фирма за 20 лв. напъват да строят поредния МВЕЦ на р. Пиринска Бистрица

Транспортна фирма с капитал от 20 лв. и любопитни съдружници реанимира идеята си от 2011 г. и обяви намерение да строи МВЕЦ„Чучулига“ на р. Пиринска Бистрица. Централата на фирма „Д-М-2011“ ООД ще бъде в землищата на с. Ходжово, община Сандански, и в с. Кулата, община Петрич.

Водохващането е предвидено за дебит 6000 л/сек., напорният водопровод ще е с дължина близо 4 км, а сградоцентралата ще бъде построена в петричкото село Кулата. Мощността на централата е планирана на 1300 Квт. Идеята на инвеститорите е да се използват повърхностните води на река Пиринска Бистрица с обем 100-120 млн. куб.м при сухи и влажни години.

Фирмата с повече от скромен уставен капитал е регистрирана в хаджидимовското с. Копривлен. Съдружници в нея са Иван Сотиров Манчев, Костадин Георгиев Чакалов и Адриян Костов Атанасов. Първият е участвал с 6 лв. в уставния капитал, другите двама – с по 7 лв.

От тримата най-популярен е Костадин Чакалов, който е цар на аварийните ремонти в региона и има най-много спечелени обществени поръчки в Гоце Делчев и Петрич, като в южната община дори участва в саниране. Макар че строителната му фирма „Екодин“ по регистрация се занимава с търговия с черни и цветни метали, миналата година тя ремонтира дори водопровода на Велинград, строи и специализираната болница за рехабилитация в Банкя. С това портфолио явно строителството на „Чучулига“ ще легне върху плещите на миноритарния собственик на фирма „Д-М-2011“ ООД.

Иван Манчев пък е собственик на транспортната фирма „ИР ТРАНС” ЕООД, регистрирана в Благоевград. Неговото име нашумя през 2013 г., когатостана областен лидер на партията на Илияна Раева „Обединена България“, спонсорирана от Гриша Ганчев. Политическият проект изгасна, преди да изгрее, макар че основателката му до 2016 г. говореше за непрекъснато нарастваща подкрепа от страна на младите и интелигентни българи. Както и да е, партията на гимнастичката завинаги ще остане в CV-то на бизнесмена Иван Манчев, макар че тя далеч не бе прощъпалникът му в политиката – преди това той беше в ГЕРБ. Бизнесменът е личен приятел на бившия областен управител Костадин Хаджигаев, който кумува на сватбата му с Надя Бончева. Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов преди години го уволнил от пресевната си до моста над река Струма в района на петричкото с. Тополница, където Манчев работел. Във фирмата „Д-М-2011“ ООД до 2014 г. Иван Манчев е бил съдружник с благоевградчанина Тодор Димов, бивш собственик на скандалния ВЕЦ „Кресна Електрик“, който наскоро се опита да влезе обратно в бизнеса с нов енергиен проект – този път с производство на електроенергия от МВЕЦ „Крашевица“ на напоителен канал „Главен Рилски“ в землището на с. Смочево, община Рила, но получи категоричен отказ от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“.

Димов отдавна има слабост към електроцентрали – той се прослави с отказа си да плаща на община Кресна и общинското ВиК договорените вноски и 15 г. къса нервите на цялата община. Още през 2010 г. Димов се засили да строи МВЕЦ в Петрич, а през 2014 г. – в землището на благоевградското с. Покровник, но никъде не бе радушно приет и се наложи да се откаже и от двата проекта. Явно обаче той е успял да запали по идеята си за петричкия МВЕЦ тогавашния си съдружник Ив. Манчев, след като на бял свят днес се появява проектът за „Чучулига“.

От тримата съсдружници в „Д-М-2011“ ООД най-слабо познат в региона е Адриян Атанасов. Той има няколко фирми, всичките с регистрация в столицата.

Дали копривленската фирма ще получи разрешение да строи МВЕЦ „Чучулига“, зависи главно от Басейнова дирекция, където инвестиционното намерение още не е депозирано. Дирекцията трябва да прецени ще има ли достатъчно вода в Пиринска Бистрица, върху която всъщност са построени още няколко ВЕЦ-а като „Лъки“, „Спанчево“, „Пирин“, „Катунци“. Реката е дълга 53 км и е един от най-големите притоци на река Струма, но се използва главно за напояване, а чак след това за производство на водноелектрическа енергия.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *