Строители довършват реставрация на храм в кюстендилското село Драговищица, строен през 1859 г. със султански ферман

Продължава спешният ремонт на черквата “Успение Богородично” в кюстендилското село  Драговищица, строена през 1859 г., информира кметът на населеното място София Плачкова.  Тя е обявена за паметник на културата от местно значение. Ремонтно-укрепителните работи се отлагаха с години главно заради неосигурено финансиране. Проектът се забави и заради проточили се процедури, докато експерти определят как да стане самото укрепване и реставрацията. Изпълнител е строителна фирма от Кюстендил. Историята на черквата е любопитна, местните я строят от дървен материал, който обаче не може да устои на атмосферните условия и рухва. Решават да вдигнат нова, но се иска разрешение от Великата порта. Петима местни жители на коне и с дарове тръгват за Истанбул, за да измолят благоволението за изграждане на храма. Тяхната мисия продължава един месец, те се връщат със султанския ферман. Хората започват да строят с най-примитивна техника, с волове карат материали, но успяват, разказва Георги Петров от църковното настоятелство.

Ремонтите започнаха лятото на тази година, след като  с решение на Министерския съвет от м.г. за укрепване и реставрация на черквата са отпуснати 300 хил. лева. Вече е сменен покривът. Самото Министерство на културата пък не дава много, много да се пипа по черквата, тъй като тя трябва да се запази в автентичния вид.

Всяка зимата храмът се покриваше аварийно с найлон, за да са предотвратят сериозни течове, които да не доунищожат стенописите вътре. Вече седем години в черквата не се служи, защото има опасност таванът да се срути. Съществуват пукнатина по цялото продължение на западната стена – от свода до основите, и по целия свод от запад на изток. Дървените обтегачи са се измъкнали от конструкцията на каменните зидове.

Дългогодишният кмет на Драговищица Драголюб Стоянов  стартира дарителска акция – по откритата банкова сметка бяха събрани едва около 2 хил. лева.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *