Строителна фирма иска 1 100 000 лв. обезщетение от община Дупница за водопровода в село Бистрица


Кметът Дангов: Възложили сме на столични юристи да търсят начин за извънсъдебно споразумение с „Нивел Строй“, която направи и колектора в жк „Бистрица“, след който дупничани се оплакват от миризмата от шахтите


Строителната фирма „Нивел Строй“ иска 1 100 000 лева обезщетение от община Дупница заради неизпълнение по договора за подмяна на водопровода в село Бистрица. Кметът Първан Дангов сам разкри пред „Струма“ за поредния проблем, пред който той и неговият екип трябва да се изправят.
„С изненада установихме, че една строителна фирма има претенции за 1 100 000 лева. Те са строили водопровода в село Бистрица през 2019-2020 година и сега търсят парите от общината заради неизпълнение по договора. Това със сигурност е един от подводните камъни, оставени от предишното ръководство, които сега се появяват. Загатнах за това на последната сесия на Общинския съвет, но никой не обърна внимание на това, на всички им мина покрай ушите… В момента сме възложили казуса на фирмата от София, която спечели обществената поръчка за юридически услуги. Оттам внимателно проучват клаузите по договора, който изцяло е подписан в неизгодна за община Дупница позиция от предишното ръководство. Столичните юристи търсят начин да можем да се споразумеем извънсъдебно с фирмата. Ако това не стане, ще трябва да си уредим взаимоотношенията в съдебна фаза, защото това не може да продължава така“, каза пред репортер на „Струма“ кметът Първан Дангов.
Той допълни, че става дума за известната фирма „Нивел Строй“, която строи и колектора в най-многолюдния жилищен квартал в Дупница, а именно „Бистрица“.
Проверка на „Струма“ установи, че фирмата е регистрирана в град Брезник, а като управител е вписан Йордан Йорданов. По подмяната на водопровода в дупнишкото село е работила и „Дизайн груп студио“, като общата стройност на проекта е била 1 839 500 лева.
„Нивел Строй“ е същата фирма, която строи колектора в жк „Бистрица“ и нашите съграждани продължават да се оплакват от миризмата, която излиза от шахтите. Не искам да коментирам колко качествена е била тяхната работа, за да не повлияя по някакъв начин на преговорите за споразумение или на евентуално дело“, завърши кметът Първан Дангов.
Припомняме, че това не е първият случай, в който община Дупница е съдена или глобявана за различни проекти. В края на месец март стана ясно, че на кметството е наложена глоба в размер на близо 450 000 лева по проекта за ремонта и преустройство на Младежкия дом. Дейностите бяха финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж“, а за фирма изпълнител бе избрана благоевградската „Галчев Инженеринг“ ООД.
Наложената санкция бе в размер на 5% плюс 25% от допустимите разходи по проекта. Първоначалната му стойност е била в размер на 1 470 000 лева, като общата цена по договора е индексирана до 1 492 324 лева без ДДС. Така общо 30-процентната глоба се равнява на точно 447 697 лева.
Предишният кметски екип е бил уведомен за глобата на МРРБ две седмици преди местните избори, като констатираните нарушения са две. По първото  глобата е само 5%. То е свързано с ограничаване на конкуренцията чрез включване на условия или изисквания, които дават необосновано предимство или необосновано ограничават участието на стопански субекти в обществените поръчки и които не са съобразени с предмета, стойността, сложността, количеството или обема на обществената поръчка.
Преди около три месеца съдът потвърди и второто нарушение, което е заради изменението на стойността на първоначалния договор. Тогава от предишните управляващи се оправдаха, че промяната е наложителна с оглед на инфлацията, заради която цените на основни стоки и материали  са се повишили.
Както е известно, на няколко пъти крайният срок за завършването на ремонтните дейности в Младежкия дом беше отлаган по най-различни причини. Последно ремонтът трябваше да приключи през декември 2023 година, но и този краен срок не бе спазен.
ДИМИТЪР ИКОНОМОВ


loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *