Строителният бранш алармира за нов скандал със строежа на магистрала “Струма”!

Фирма “ACO Bulgaria” се опитва да пробутва продукти, които са произведени в България със сертификати от чуждите им производства при градежа на автомагистрала “Струма”. За това алармираха пред БЛИЦ от строителния бранш. Според нашите източници стъклопластовите каломаслоуловители на “ACO Bulgaria” се произвеждат в цех в Плевен без нужната документация, а се представят доклади за изпитвания от чешкия град Примислава.

Каломаслоуловителите могат лесно да се проверят, но явно няма нужната компетенция или става въпрос за прикриване на следи. По този начин, компанията, която си е извоювала място на пазара като лидер с продукти произведени в Германия, налага продукти с 3 пъти по-ниска производствена цена и подвежда възложителите, строителите и всички участници в строителния процес, категорични са строители с богат опит.

Според тях каломаслоуловителите задължително трябва да минат класификация на реакция на огън в съответствие с EN 13501. “ACO Bulgaria, представя такъв документ издаден във Финландия, докато каломаслоуловителят произвеждан в Плевен, няма изобщо такъв. Декларацията за експлоатационни характеристики е подписана от българското представителство на АСО, което означава, че те декларират, че са производител на тези псевдо продукти. Най-интересното е, че едва ли в централата на компанията са наясно за тези дребни бакалски сметки на тукашните мениджъри! Защото е едно да се използват български продукти, подплатени с нужната документация, друго е да се използват „немски“ такива, произведени в плевенски гараж.

Целта на сигнала на строителите за притеснителната практика, е да се събуди българската администрация и всеки да си свърши работата и да не позволяваме на „немски“ тарикати да ни заблуждават и манипулират на нашите инфраструктурни обекти. “Ако българската държава реагира адекватно, ще се предпазим от бъдещи проблеми”, категорични са строителите. Строителите дадоха и допълнителни подробности за участъка от АМ “Струма”, в който се съмняват за нередности. Това е Лот 3.3 „Кресна-Сандански“ Припомняме, че магистрала „Струма“ е част от Трансевропейската магистрала (ТЕМ) Север-Юг и е Четвърти Трансевропейски траспортен коридор. Проектът е част от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020г. Началото на АМ „Струма“ участък Лот 3.3 „Кресна-Сандански“ започва при км 397+000. Краят на участъка е при км 420+624, а общата му дължина е 23,6 км. Източниците на финансиране са Кохезионен фонд на ЕС и национално съфинансиране.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *