Строителният техник Асен Ерделски пред „Струма“: Много от фугите на ремонтираното площадно пространство пред общината в Благоевград са празни, ще замръзне през зимата и след 3 г. ще е за ремонт

Асен Ерделски е строителен техник в Благоевград, вече пенсионер. Той поиска думата от вестник „Струма“, за да коментира в качеството си на специалист приключилите неотдавна ремонти на площадното пространство пред общината и ул. „Марица“:

„Бях строител преди 33 г. на площадното пространство, когато се строеше заради Дипломатическия корпус. Повечето от гражданите знаят как се строеше тогава – качествено, бързо, с работници от цялата страна. Наблюдавах ремонта на пространството пред „Ален мак“, АУБ, РЗИ и общината. Едва разбиха бетоните – значи сме строили добре. Изляха нов бетон, направиха някакви хидроизолации (не съм се взирал точно какви) и когато остана последната част, видимата – плочките, 2-3 пъти като валя дъжд се оказа, че няма отводняване и стоят локви на много места. Пред решетките за отводняване на много места водата се застоява една плочка преди да влезе в решетката. Голяма част от плочките не са фугирани. Като забелязах тези неща и коментирахме с приятели по кафенетата, реших да ги изложа на среща със зам. кмета по строителството. Отидох на 3 декември и ми насрочиха прием за 19 декември, като 3-4 пъти ми се обаждаха да ме питат дали ще отида. Отговорих, че не съм се отказал, като посочих и темата. Ден преди срещата се оказа, че зам. кметът не е в града и не може да ме приеме, прехвърлиха ме за 26.ХІІ. Пак се обадиха след това, че било Коледа и почивали, преместиха ме за 2.І., отивам тогава – не било приемен ден. На секретарката обясних, че няма да се откажа от срещата, въпреки че ме „премятат“, провериха дали може да ме приеме все пак същия ден, и влязох. Коментирахме качеството на строителството, включително и това по ул. „Марица“, която се строи 8 месеца. Внукът е в детска градина на тази улица и когато го водехме, се е налагало да помагам на майки с деца, които не могат да влязат в детската градина заради строителните дейности. Чудех се защо временно не се премести входът от другата страна, където има паркинг място и откъдето родителите нямаше да имат неудобства, като водят и взимат децата си. Да не говорим, че малчуганите, като видят камиони и багери, ставаха неудържими и се втурваха към тях и учителките едва се справяха. Като се знае, че бавно строим, можеше да се предвиди това неудобство. Зам. кметът призна, че не се били сетили, трябвало да ги подсетим.

Както и да е, темата бе площадното пространство. Бързаха за Коледа да премахнат загражденията и обещаха, като се оправи времето, строителите да се върнат и да си довършат нещата. Преди около месец с чувал от 203 кубика с колички разнесоха тук-там смес да попълнят фугите, но на всеки 10 м се виждат непопълнени фуги – и пред Американския, и пред „Ален мак“, и пред стълбите, и пред общината, пред РЗИ, навсякъде. Това означава, че като влезе вода, зимата замръзва и пука и стоманата. Следващата година ще се повтори и на третата всичко ще е като юфка, и пак ще се наложи да се слагат заграждения и да се правят ремонти на ремонтите, и пак ще се пръскат пари. Отговорът на зам. кмета по строителството бе, че има гаранция и фирмата ще си довърши нещата, но явно не го направиха. Ако една стена е крива, може да се шпаклова и втори, и трети път, но на един площад не можеш да промениш нивото, не можеш да повдигнеш плочките, те остават до следващия ремонт след 20 г. Пред Регионалната библиотека е направена пътека, която е оставена на бетон – няма плочки, не е довършено. Пред входа на общината направиха пътека за инвалиди, но не можаха да я измислят така, че между нея и стълбите да не остава едно пространство, което да събира боклук, и в момента там е боклукчарник. Такива отвратителни грешки!”, гневен е А. Ерделски.

От общината коментираха: „До момента настилката на площад „Георги Измирлиев“ е фугирана 2 пъти. Следва да бъде положен последният пласт, в чийто състав има смола, за която да набере технологично якост са нужни минимум 24 часа температура над 15 градуса и изцяло суха основа. Метеорологичните условия засега все още не отговарят на изискванията за полагането на гореописания материал, тъй като основата не е суха и

запечатването й със смолата ще доведе до описания от господина ефект, а

именно водата, навлязла във фугите, да замръзне и да отлепи плочките.

Рампата за осигуряване достъп на хора в неравностойно положение при сградата на РЗИ – Благоевград и пред община Благоевград са изградени

съгласно одобрените инвестиционни проекти и издадените разрешения за

строеж”, заявиха от кметството.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

3 Коментара

 1. да бе

  Завиващата рампа за инвалиди пред РЗИ е високотехнологична идея – само дали имат здрави амортисьори количките и качества на състезател от Формула 1 горките хора в тях…? Жалко и безумно изпълнение.

  Отговор
 2. Valy

  Я кажи как се строеше по време на Корпуса със зазидани работници и кражби по комунистически.?

  Отговор
 3. Колю Фичката

  Много ясно, че всички строителни проекти се правят умишлено некачествено, за да може след няколко месеца да се вземат(откраднат) още пари при непрекъснатите ремонти. На никого не му е през хея за гаранционни срокове и безплатно отстраняване на повредите, важното е да се усвоят едни пари от наш’те фирми и да има и комисионна за Камбата и сие!

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *