Строителят на градския парк за 5 млн. лв. в Петрич прави и кланица

Един от победителите в надпреварата за обществената поръчка за 5 млн. лв. за строежа на градския парк в Петрич – бизнесменът Чавдар Савов, успоредно с изграждането на алеите в парка и разполагането на катерушки, започва да прави и кланица. Съдружник в новия му бизнес е Станой Златков, с когото миналата година броиха по 1 лев и основаха обща фирма „Агро Фарм Къмпани” ООД с общ уставен капитал от 2 лв. Златков е фермерът, който в началото на тази година си направи кравеферма за 100 животни, но малко по-късно бойлерът в подпокривното пространство даде накъсо, искра подпали намиращата се наблизо слама и фермата изгоря до основи.

Освен кланица в землището на Петрич бизнес тандемът Савов-Златков са решили още да правят цех за стерилизация на месо и склад за фураж. Имотът, към който са насочили инвестиционното си намерение, е нива с площ 3079 кв.м, в която в момента има едноетажна стопанска постройка с навес. Бизнесмените планират да запазят съществуващата сграда, след като я преустроят в кланица с капацитет до 60 животни в година. В нея животните ще бъдат зашеметявани с въглероден диоксид за 120 сек., убивани, после труповете им ще бъдат измивани чрез вертикална валцова миячна машина и премествани в хале за стерилизация на месо, където телата ще бъдат разфасовани, пълнени в буркани, стерилизирани и извозвани към магазинната мрежа. Планира се още изгребна яма, локално пречистванетлно съоръжение, фотоволтаични системи, паркинг и др.

Миналата година за съседен парцел, където отглежда лозови насаждения, фирма „Агро Фарм Къмпани” си издейства разрешително за сондажен кладенец, от който да напоява лозовите масиви, затова сега проблем с водата в имота няма. Бизнесмените дори са преценили, че отпуснатото им от Басейнова дирекция Западнобеломорски район водно количество от 7200 куб.м годишно им е много, и са го намалили на 4455,4 куб.м. Те са се отказали и от първоначалната си идея да използват след пречистване отпадните води от кланицата за напояване на лозята – сега са решили окървавените води да минават през мобилна пречиствателна станция и оттам да постъпват във вкопан водоплътен резервоар без преливник, който периодично ще се почиства от лицензирана фирма. Събираните ежедневно мазнини и кръв пък ще се возят в екарисаж.

Разчетите на Савов и Златков са в кланицата и в цеха за стерилизация на месото да работят 10 души.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *