Строят детска градина и ясла в Радомир

Нови сгради за ясла и детска градина към ДГ „Слънце” ще се изграждат в Радомир, след като общината защити проект на стойност 600 000 лв.

Инвестиционният проект предвижда пристрояване на две помещения на един етаж с обща пристроена площ 460 кв.м и разгъната застроена площ от 460 кв.м. Целта на инвестиционното проектиране е увеличаване капацитета на детското заведение. Капацитетът на новопостроените сгради предвижда прием на 50 деца на възраст от 2 до 6 години.

В момента в Радомир не достигат 66 места в яслите и детските градини. С новите сгради на ДГ „Слънце” до голяма степен ще бъде компенсирана тази липса. Радомир е предпочитано място за предучилищно образование и по този начин ще се удовлетворят потребностите от нарастващите нужди в тази област.

ДГ „Слънце” е построена през 1975 година със застроена площ от 1059 кв.м и дворно място покрай цялата сграда с площ 6766 кв.м. Броят на децата, записани в детската градина за текущата учебна година, е 181. В момента капацитетът на ДГ „Слънце” е 138 деца, разпределени в 6 целодневни групи за деца от 2- до 6-годишна възраст. Всяка група си има занималня, спалня, трапезария, кухненски офис, умивалня, тоалетна и склад. В двора са изградени площадки за игра на децата. С предвидените 50 места капацитетът на детската градина ще се увеличи до общо 188 деца.

С построяването на сградите ще се постигне рентабилна образователна инфраструктура, ще се подобрят микроклиматът и средата, като се осигури равен достъп до качествени образователни услуги за децата в най-ранна детска възраст. Ще се създаде възможност децата да получават предучилищното си образование в общински образователни институции в по-голяма близост до местоживеенето им.

КРАСМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *