Строят нова сграда с подземен паркинг на мястото на опасната съборетина зад мол „Ларго“ в Благоевград

Сграда за комплексно обслужване с подземен паркинг искат да вдигнат собствениците на рушащата се от години и опасна за минувачи сграда зад мол „Ларго“ в топцентъра на Благоевград. Преди дни общинският експертен съвет по устройство на територията при община Благоевград е дал разрешението си да се изработи нов подробен устройствен план, с който да се обособи нов парцел. Това е първата стъпка на собствениците на полусъборената постройка Христина Николова, Александър Даскалов, Весела Андонова, Лилия Андонова и Георги Шопов, представляващ „Ветрен“ ООД, в посока на новото строителство. В момента в сградата се помещават  ИА „Рибарство и аквакултури“ – Благоевград, а в партерните помещения с лице към улица са магазинчето за щори и дограма на шефа на  „Общински пазари“ Юри Воев и жена му и златарското ателие на Наско Новоселски.

Любопитно е, че в заявлението си собствениците на рушащата се постройка не декларират намерения за изграждане на магазини на партерния етаж, вероятно от съображения, че улицата не е търговска и офисите биха били по-подходящи като възможност за отдаване под наем.

Многократно през последните няколко години граждани подаваха сигнали за опасната сграда, а от общината задължаваха собствениците да обезопасят района, като ограничат достъпа на пешеходци. Последното разпореждане в този дух на шефа на отдел „Архитектурно-строителен контрол“ в кметството Ангел Даилов е от средата на декември 2016 г. Все още архитектурен проект на новата сграда не е внасян за обсъждане в експертния съвет, Законът за устройство на територията дава пълна свобода в това отношение на архитекта-проектант и за съжаление главният архитект на града може да се произнесе само по законосъобразност, но не и по целесъобразност. Това означава, че на практика общината, дори да иска, няма лостове да наложи виждания за цялостни ансамблови решения дори и в централната градска част, която на практика е емблемата на всеки град. Проблемът е поставян многократно и пред МРРБ, и на вниманието на народни представители, но резултат до момента няма.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *