Струмяни „хвана последния влак” и хариза на държавата 39-те си язовира

Община Струмяни доброволно се отказа от собствеността си върху 39 язовира на нейна територия. От тях 2 са в Илинденци, 6 в Седелец, 2 в Раздол, 3 в Палат, 2 в с. Никудин, 1 в с. Микрево, 3 в Кърпелево, 3 в с. Клепало, 1 в с. Каменица, 1 в Добри лаки, 2 в с. Горна Крушица, 2 във Вракуповица, 10 в с. Цапарево и 1 в с. Гореме.

Предложението общината да се отърве от стопанисването на тези водни обекти, за чиято поддръжка отдавна няма никакви пари, е на кмета на общината Емил Илиев и на последната сесия бе гласувано единодушно от всичките 10-има съветници, присъствали на заседанието. Те подкрепиха идеята по Закона за водите безвъзмездно да се прехвърли собствеността на водоемите, които в момента са публична общинска собственост, в полза на държавата. Съветниците възложиха на кмета да внесе мотивирано предложение в Министерството на икономиката за промяна собствеността на водните обекти, чиято обща площ е над 180 декара.

Решението на община Струмяни да натовари държавата с досегашните си ангажименти не е прецедент в държавата – през лятото на тази година новосъздаденото Държавно предприятие “Управление и стопанисване на язовири” даде на кметовете срок до началото на октомври, в който могат да му прехвърлят собствеността на язовирите си, които не могат да поддържат. На практика срокът вече изтече и Струмяни „хвана последния влак”.

Повечето от вече бившите струмянишки водоеми са част от 858-те язовира, за които държавата обяви, че са необходими строително-ремонтни мероприятия с цел привеждането им в технически изправно състояние. Аналогични решения като в Струмяни взеха съветниците в Дупница, които харизаха на държавата 5 язовира, 17 даде Разлог, Перник прехвърли собствеността на яз. „Мащица”, Кюстендил също се отърва от ненужните му водоеми.

Следващият ход на държавата е да преброи с колко язовира общо се е обогатила през последните 3 месеца и да ги категоризира по големина и опасност. От 6000 язовира в страната над 4500 са общинските, от които вероятно сериозна част вече са прехвърлени на държавата.

Междувременно същият процес на доброволна национализация, при който общините се отказват от своя собственост в полза на държавата, върви и при горите и за него не е обявен краен срок. За последните 2 г. Югозападното държавно предприятие включи в активите си хиляди декари общински гори, сред които безспорен рекордьор остана Банско, което подари на държавата 14 000 дка.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *