СТРЯСКАЩО! Починалите в пернишката болница са 25% от постъпилите на лечение в нея

Висока болнична смъртност от Ковид-19 отчита най-голямото здравно заведение в област Перник. За месец и половина в МБАЛ „Рахила Ангелова“ са починали 25% от диагностицираните с коронавирус пациенти. От началото на ноември досега в пернишката болница са постъпили 400 човека с тежката диагноза. От тях 100 са загубили битката с коварната болест, потвърди директорът на здравното заведение д-р Анатоли Митов.
Обяснението на медици и управляващи за стряскащата цифра на високата смъртност у нас най-често са, че пациентите късно търсят помощ. Факт е обаче, че изградената система за болните от Ковид-19 в момента е поверена на джипитата. Те решават, най-често по телефона, какво лечение да назначат и дали пациентът им е за домашно или болнично лечение. Фактът е и че дори да препоръчат хоспитализация, места в болниците най-често няма.
Статистиката сочи 25% болнична смъртност. Лекуваните пациенти са с тежки пневмонии и дихателна недостатъчност, както и с придружаващи заболявания. В същото време едва  32% от медицинския персонал на пернишката болница „Рахила Ангелова“ е заявил категоричното си искане да си постави ваксина срещу Ковид-19. 157 медици от общо 493-ма персонал ще се възползват от безплатното поставяне още в първия етап на ваксинирането. Сред тях е и директорът д-р Анатоли Митов.
         КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

  1. д-р Байхой

    А каква е смъртността в Благоевградските болници? Може да е и по-висока. Истината е, че някакво адекватно лечение има само в някои софийски болници – ВМА, Лозенец (бивша правителствена), бивша окръжна (ако имаш близък лекар да те лекува!) и някои други. Но там се пазят места за “богоизбрани” калинки, тикви и мутри, другите от “простолюдието” – кучета ги яли!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *