Студена вода срещу топла вода – коя е по-добра за Вашето здраве?

Според д-р Неха Санвалка, диетолог, пиенето на топла вода улеснява храносмилането, докато студената вода е добра за справяне с топлинен удар. Объркани ли сте? Нашият експерт изяснява съмненията си кога трябва да пиете топла вода и кое е подходящото време за пиене на студена вода.

Ползите за здравето от пиенето на топла вода

Подобрява храносмилането – Според Аюрведа и древната китайска медицина трябва да пиете чаша топла вода рано сутринта.

Това е така, защото активира храносмилателната система, което помага на храносмилането.

Топлата вода също така помага да стимулирате притока на кръв към червата и помага да се предотврати запек.

Детоксикира тялото ви – Знаете ли, че топлата вода помага на тялото ви да се отърве от вредните токсини? Тя не само намалява наличието им в тялото ви, но също така предотвратява акнето и други кожни проблеми. За да увеличите още повече ефекта й, изцедете половин парче лимон във водата и я пийте всеки ден.

Намалява назалната конгестия – Не много хора са наясно с факта, че топлата вода е добра за хора, страдащи от задръстване на носа и гърлото. Тя действа като естествено отхрачващо лекарство, като помага при експулсирането на храчки от дихателните пътища.

Борба с болката – Тъй като топлата вода увеличава притока на кръв към тъканите, тя може да действа като отлична природна помощ, за да се облекчи болката. Следователно, ако имате често срещана болка в ставите или менструални спазми, започнете да пиете топла вода.

Ползите за здравето от студената вода

Отлична напитка след тренировка – Известно е, че по време на упражненията температурата на тялото Ви се увеличава. За да намалите телесната температура след тренировка, се препоръчва да изпивате чаша студена вода.

Борба с топлината – Д-р Неха казва, че пиенето на студена вода през лятото е добро за вашето здраве. Студената вода се абсорбира по-бързо от тялото в сравнение с топлата или горещата вода. Когато се връщате вкъщи от горещ ден прекаран навън или ако усетите топлинен удар, изпийте чаша студена вода.

Ускоряване на загубата на тегло – Основният принцип за загуба на тегло е да се стимулира метаболизма ви, който от своя страна изгаря повече калории. Според д-р Неха, пиенето на студена вода и дори взимането на студен душ или студената водна баня засилва значително метаболизма ви.

Студена вода срещу топла вода – коя е полезна за здравето?

Традиционната китайска медицина и Аюрведа не препоръчват да се пие студена вода поради вярата, че студената вода предизвиква свиване на мускулите. От друга страна, пиенето на топла вода увеличава кръвообращението, заедно със защитата на вътрешните органи от увреждане. Ето защо повечето здравни специалисти препоръчват да се пие топла вода за оптимално здраве. Въпреки това, в един горещ ден, можете да пиете студена вода, тъй като тя охлажда телесната температура бързо.

Кога не трябва да пиете топла вода или студена вода?

Тъй като има изключения от всяко правило, ето какво трябва да имате предвид

Студена вода

Д-р Неха казва: „Никога не пийте студена вода, докато ядете храна. Когато пиете студена вода непосредствено след хранене или заедно с хранене, тялото ви харчи много енергия, за да увеличи температурата си. Това забавя процеса на храносмилане, което може да причини нарушено храносмилане. „

Топла вода

„Избягвайте да пиете топла вода след тренировка. Тъй като температурата на тялото ви вече е висока след тренировка, пиенето на студена вода ще понижи температурата на тялото ви „, обяснява д-р Неха.

И така, какъв е вашето последно решение – топла вода или студена вода? Изборът е ваш. Избирайте внимателно!

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *