Студентите в 8 специалности няма да плащат такси

Студентите от още осем специалности ще бъдат освободени от такси, става ясно от проект за промени в постановления на МС в областта на висшето образование. Сред тях са африканистика и класическа филология в СУ, ядрена енергетика в ТУ-София, металургия в ХТМУ и др., предава Pariteni.bg. Според прието през юни т.г. постановление кандидат-висшистите в осем приоритетни професионални направления и осем защитени специалности няма да плащат такса за обучението си от 2020/21 г. Става въпрос за направленията педагогика на обучението по математика, физически науки, химически науки, химични технологии, религия, енергетика и материали и материалознание.

Специалностите, в които студенти са освободени от такси, пък са арменистика и кавказкология, индология, иранистика, новогръцка филология, унгарска филология, румънска филология, хебраистика и хидростроителство.Към тях се добавят още осем специалности, които осен това се обявяват и за защитени. Такива са „Африканистика” и „Класическа филология”, „Ядрена техника и ядрена енергетика” в СУ, „Топло- и ядрена енергетика” (бакалавър) и „Ядрена енергетика” (магистър след бакалавър) в Техническия университет – София, „Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост” (бакалавър) и „Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост” (магистър след бакалавър) в Университета по хранителни технологии – Пловдив; „Металургия” в Химико-технологичния и металургичен университет; „Корабостроене и морска техника” в Техническия университет-Варна; „Технология на дървесината и мебелите” в Лесотехническия университет-София.

За компенсиране на разходите за освобождаване от такси на ВУЗ-овете ще бъдат предоставени средства от бюджета на Министерството на образованието и науката.

Софийският университет „Св. Климент Охридски” ще получи 7 300 лева, Техническият университет в София – 7 350 лв., Химикотехнологичният и металургичен университет в София – 8 400 лв., Техническият университет във Варна – 1 625 лева, Университетът по хранителни технологии в Пловдив – 2 460 лева, а Лесотехническият университет в София – 1 001. 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *