HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Студентите са на изчезване! Близо 23 хил. празни места в университетите

22 955 места от общо 73 942 обявени са останали незаети в университетите през настоящата учебна година. Това показва справка на Министерството на образованието и науката. Така на практика средно около една трета от обявения план-прием е останал нереализиран, пише Монитор.

За пореден път се затвърждава тенденцията, при която висшите училища раздуват план-приема си въпреки малкия брой зрелостници и в крайна сметка обявените места остават незаети. Утвърденият план-прием в държавните висши училища е 57 783, като 13 981 от тях са останали незаети.

В числата влизат както субсидираните места от държавата, така и платеното обучение, на което има право държавните вузове. 16 159 пък е бил план приема в частните университети,като около половината не е реализиран – 8974.Университетите обявяват повече свободни места от броя на учениците, излизащи от училищата, коментира председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев.

Друга причина за многото незаети места е завишеният план – прием в специалности като икономика, право и национална сигурност, добави още Тотев. Влияние оказва и тенденцията завършващите средно образование да избират следване в чужбина.

От справката става ясно, че нито едно висше училище не е успяло да запълни реализираните. Около една четвърт от обявените места за прием в Софийския университет са останали незаети – 1565 при планирани общо 6886. Почти половината от план-приема в Икономическия университет във Варна е останал нереализиран – 1938 от 3855. Незаетите места в Техническия университет в София пък са 433 от планирани 3615.

Образователното министерство планира държавният прием в 15 професионални направления да бъде прекратен в различни университети. Това са предимно направленията, за които няма търсене като “Икономика”, “Администрация и управление” и “Туризъм”. Идеята е прием да не бъде разкрит там, където има под 15 новоприети първокурсници във въпросните специалности. Университетите, в които не бъде утвърден държавен план-прием, ще могат да обучават студенти платено.

Очаква се и промяна на постановлението на Министерския съвет, с което се регулира приемът. В приоритетните направления с най-голям очакван недостиг на кадри за пазара на труда ще бъдат включени химическите, физическите науки, химични технологии, религия и теология и материали и материалознание. В момента в списъка на приоритетните направления влизат математика, информатика и компютърни науки и комуникационна и компютърна техника.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Донки Хот

    Освен че е малък броят на завършващите средно образование, огромната част от тях са функционално неграмотни и нямат качества за истински студенти, просто не са свикнали да учат за знания и да мислят! А на управляващите тикви най-после им светна, че няма нужда от толкова дипломирани икономисти, прависти, социолози, психолози и тем подобни -исти и -лози, сиреч непроизводителни чантаджии и трябва силно да стимулират приложните и природни науки като физика, химия и т.н. За съжаление дебилното ръководство на ЮЗУ не зацепва тази елементарна истина и е на път да ликвидира фундаментални природни науки, без които не може да съществува никой истински университет!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *