Топ теми

Студенти от НХА на пленер в селото на Майстора – Шишковци, домакините ги посрещнаха като внуци

Кюстендилското село Шишковци подслони студенти от Националната художествена академия, участници в традиционния пленер преди Празника на черешата. Изданието е шесто поред, а младите майстори на четка, рисувайки картините си, вкарват гледки от Земенското дефиле и Скакавишкия водопад.

„Искахме този пленер да се превърне в международен фестивал – първоначално балкански, а после с по-широк обсег. Тази година имаме представители и от академията в Черна гора и двама студенти от академията в Белград. Радостен съм от този факт, тъй като по този начин пленерът се популяризира и извън пределите на страната”, споделя директорът на Художествената галерия Валентин Господинов.

„Аз вярвам във вас, че вие ще се опитате да се потопите във водите, в идеите и във вижданията на Майстора. Ще ви покажем това, което е вдъхновило Владимир Димитров да остане близо 30 години в нашето село. И където и да е ходил, той винаги се е завръщала тук”, каза кметът на Шишковци Климент Терзийски, с чието съдействие се осъществява пленерът.

16 студенти от катедрите „Живопис” и „Скулптура” от НХА пристигнаха в населеното място. Те ще пребивават тук две седмица.

Юлиян Станкулов се надява да направи красиви картини от региона. „Аз участвам за първи път. Очарован съм от бита, атмосферата, всичко е чудесно. Ние ще живеем в къщите на възрастните хора и за мен това смесване на поколенията е прекрасно. Те се отнасят към нас като към внуци, много е мило”, добави още студентът Юлиян Станкулов.

Групата по време на престоя си ще има възможност да обиколи Кюстендил, да участва в поетична вечер, а на финала на 28 юни да покаже в изложба и картините си.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *