Студенти от пет университета представиха творбите си на изложба в ЮЗУ, зрителите се насладиха на изпълненията от световна класа на пианиста Тодор Петров

Студенти от пет университета представиха творбите си на дванадесетата национална изложба-конкурс – живопис, графика и скулптура в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград. Събитието откри ръководителят на катедра „Изобразително изкуство“ проф. д-р Емил Куков. Приветствия към участниците отправи деканът на Факултета по изкуствата проф. д.н.к. Васил Марков.

В експозицията, която е разположена във фоайето на Учебен корпус №1, са подредени 92 творби на студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“, НХА – София, ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“, СУ „Св. Климент Охридски“ и ПУ „Паисий Хилендарски“.

Жури, включващо преподаватели от катедра „Изобразително изкуство“ към ЮЗУ „Неофит Рилски“, определи най-добрите творби. Дипломите на отличените студенти връчи проф. Георги Драчев.

Отличени с първа награда са Максим Терзийски (НХА – София) и Яна Евенко (ЮЗУ „Неофит Рилски“). Млади таланти от 5-те висши училища бяха отличени с втора, трета  награда и поощрителни призови награди.

В рамките на националния студентски фестивал на изкуствата, организиран от Факулутета по изкуствата към ЮЗУ „Неофит Рилски“, в университета гостува и известният български пианист Тодор Петров.Той изнесе концерт в новата концертна зала на университета, където зрителите се насладиха на изпълнения от висока класа. 

Сред разнообразната публика имаше и гости от съседна Гърция, които бяха щастливи от възможността да се докоснат до истинското изкуство.

Концертът на пианиста Тодор Петров предизвика интереса на любителите на музикалното изкуство с амбициозната задача, която си е поставил –  интегрално изпълнение на всички клавирни произведения от великия австрийски композитор Лудвиг ван Бетовен.

Тодор Петров е от българските пианисти, който впечатлява с неподправения професионализъм и музикален вкус, с искреността на емоционалните му превъплъщения. Реализирал е редица звукозаписи с произведения от италиански, германски, български автори, концертирал е в много европейски столици – Париж, Брюксел, Виена, Варшава, Букурещ и за първи път гостува в Благоевград.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *