Студентката-гримьорка, 20 г. дупничанка Елена Кацарска: За дамите над 50 г. са подходящи сенки за очи в топли нюанси на кафяво, прасковен руж за лицето…

20-г. Елена Кацарска е родена в Дупница. В момента е студентка първи курс в ЮЗУ, специалност “Съвременна хореография”. От 16-годишна се занимава с гримьорство, състезава се на конкурси за професионалисти. Носител е на титлата “Гримьор на годината” през 2015 г.
– Елена, ти си твърде млада, но печелиш първи места сред професионални гримьори. Откъде идва това твое увлечение към разкрасяването?
– Още от малка обичам да гримирам себе си, майка ми, приятелките си. Идва ми отвътре да съчетавам цветовете от палитрата и да дарявам радост на хората, като ги разкрасявам. Бях на 16 г., когато вече започнах да гримирам срещу заплащане. Още тогава набрах популярност сред дамската част на Дупница. Съчетавам лекциите в ЮЗУ, ходя на танци по салса и когато съм свободна, гримирам. Това е моето амплоа.
– Наскоро спечели конкурс в Пловдив. Кой плаща участията ти в такива форуми?
– На този конкурс трябваше да направя грим на египетската богиня Изида. В ролята на Изида беше моята приятелка Виолета. За един час я преобразих на богинята, грим, прическа, всичко. Този конкурс ми струваше 1000 лв. Гримовете, роклите, пътуването и няколко пробни гримирания. Дрехите си ги шием сами с Виолета. Купуваме платове и се захващаме с шиенето. Сами измисляме моделите на роклите, шием ги ръчно. Ако се затрудним, търсим шивачка да помага. В Пловдив се класирах първа сред 10 претенденти за първото място. В журито беше и Мис Бони, който се грижи за прическите и грима на фолкпевиците.
– Имаше ли материална награда, освен грамотата за първо място?
– Не. Получих грамота и една чантичка с гримове. Това е, но съм удовлетворена. Винаги можеш да научиш нещо ново на такива конкурси. Аз непрекъснато се обучавам в тази област.
– Сега наближават абитуриентските балове. Какви гримове предпочитат момичетата за бала?
– Абитуриентките предпочитат леките гримове, очна линия и светъл грим. Рядко някоя ще поиска тежък грим. Гримът на една абитуриентка отнема около час. Първо се нанася основа на лицето, след това фон дьо тен… и да не изреждам повече, че някой ще ми открадне занаята /казва с усмивка Елена/.
– Мъже търсят ли гримьорски услуги?
– Да, макар и рядко. При някои от тях се налага коригиране на веждите или основа на лицето. Мъже идват преди някаква делова или друга среща и искат да изглеждат перфектни и за фотосесии.
– Какви са модните тенденции в грима за летния сезон?
– При мен няма модни тенденции. Всичко е относително, според човека, каквото му отива най-добре.
– Какъв грим е подходящ за дами над 50?
– Дамите на тази възраст могат да ползват сенки за очи в топли нюанси  на кафявата гама, за лицето прасковен руж за по-свеж вид  на лицето, а веждите може да се подчертаят с матови сенки, като по този начин образът на лицето изглежда по-млад.
– Каква е подготовката на лицето за красив грим?
– Красивият грим започва с добре поддържана кожа. За всеки един грим, независимо от възрастта, изключително важна е грижата за кожата на лицето. С добре почистена и хидратирана кожа, основата на лицето се нанася много гладко и стои естествено.
– Като завършиш образованието си в ЮЗУ коя професия ще предпочетеш, танците или гримирането?
– Професията гримьор ми остава основна завинаги, всичко останало е допълнително и по-скоро като хоби, но бих се радвала, ако в бъдеще работя и като танцов хореограф. В момента съм студентка в специалност “Съвременна хореография” в Югозападен университет “Неофит Рилски”. Изучавам различни танцови стилове, но основно се занимавам с латино танци – салса и бачата, както и с фламенко.
Записа ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *