Студентка от Кюстендил стегна куфарите за Англия, бърза заради Брекзита

Кюстендилска студентка стяга куфарите за Англия, след като взе държавния си изпит за бакалавърска степен, специалност “Счетоводство” от УНСС.
“Дълго време се готвих и успях да получа много добър на теста, който беше в Тестовия център на учебното заведение. Бяха ни поставени 80 въпроса с по пет отговора, касаещи материал от цялото четиригодишно следване”, уточнява 22-годишната Димитрина Евгениева. Първоначално плановете на момичето били други, искала да завърши и магистърска степен. Дори си търсила специалности, предлагани във вузовете в София извън УНСС. “Така или иначе, имам значителни познания по счетоводство и предпочитах нещо друго – или педагогика, или нещо в публичния сектор. Плановете ми обаче само за един месец се преобърнаха, след като близка на приятеля ми си дойде в Кюстендил, за да изкара годишния отпуск. От 7 години тя и семейството й са в Англия. Започна да ни агитира да заминем и ние”, разказва момичето.
Първоначално Димитрина не искала да пътува, тъй като й било притеснено как ще се справи в голяма държава като Англия, въпреки че знае английски език. “Преди изпита дори тук, в Кюстендил, направих опити да започна работа. Имаше вакантно място за счетоводител в Териториалното подразделение на НОИ. Само че изискването беше да съм завършила бакалавър. Първият етап от конкурса беше насрочен за дата, почти две седмици след изпита ми. Т.е. аз вече щях да я имам тази степен. Когато отидох да си подам документите обаче, не ми ги приеха, тъй като към тогавашния момент не си бях взела държавния изпит. Малко се разочаровах, но пък си казах, явно това не е моето място. Реших да си търся работа, след като взема изпита”, допълва девойката. Имало свободни позиции в различни банкови институции и все нещо щяло да изпадне. Изведнъж обаче приятелят й Валентин се навил да пътува за Англия. “Първоначално останах изненадана от неговото решение, тъй като той работи в строителна фирма и месечната му заплата е доста добра за стандартите на града. Управлява специализирана техника и получава добри пари. Не мислех, че ще се навие. Ние сме заедно от няколко години и го подкрепих в тази негова цел”, коментира Димитрина.
Двамата вече са направили организация по изваждане на международни паспорти, тъй като заради Брекзита Англия иска такива, и не може да се разчита само на лични карти. Следващата стъпка била посещение при зъболекаря. “Казаха ни, че в Англия една пломба излиза 100 паунда, или това са близо 240 лева, което си е една значителна цифра. Отделно от това имаш право само веднъж годишно на една безплатна манипулация по зъбите. Така че проверихме зъбния си статус, аз съм много изрядна в това отношение, но Валентин не е. Въпреки тази негова небрежност обаче се оказа, че трябва само да му се направят две пломби. Толкова години не беше ходил, направо си е постижение. А аз през пет месеца съм на зъболекар”, споделя кюстендилката. Между другото много кюстендилски емигранти било във Франция, Италия или Германия правят зъбите си в родния град, тъй като им е по-евтино в сравнение с останалите държави в ЕС.
Младите кюстендилци ще се установят в града на Мик Джакър, Дартфорд, в Югоизточна Англия, който е само на 25 километра от столицата Лондон. “Първоначално ще се установим в жилището на близките на приятеля ми, а после ще си търсим квартира, за да не ги притесняваме. Чисто по организационни причини ще пътуваме в два различни месеца. В края на август заминава Валентин, вече дори има и резервиран билет. Аз ще отида малко по-късно, в края на октомври и началото на ноември”, споделя кюстендилката.
Валентин дори трябвало да се яви на интервю за работа и сега много усърдно опреснява английския. Двамата вече са купили и куфарите на колела. Наясно са и колко килограма трябва да имат като багаж. “Много се учудих, когато ни казаха, че не можем да си носим хавлиени кърпи. А дезодорантите в аерозолна опаковка трябвало да бъдат до 100 милилитра. Но се оказа, че в Англия били евтини – по един паунд”, усмихва се момичето. “Трябва да заминем сега, тъй като заради Брекзита не знаем какво ще се случи догодина, ако страната излезе от ЕС”, коментира тя.
Двамата се надяват догодина, като се установят, вече да могат да приемат и родителите си на гости. Заявки за Англия давали и колеги на Валентин. Димитрина пък обмисля, ако й се отдаде възможност, да запише магистратура в страната на кралицата.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *