Студент по право в ЮЗУ осъди община Петрич за дискриминация на земеделските производители на борсата в Кърналово

Комисията за защита от дискриминация наложи финансова санкция на община Петрич. Глобата в размер на 250 лева е по дело, заведено и спечелено от първокурсника по право в Югозападния университет в Благоевград Стойчо Точев.

Точев оспори общинска наредба за администриране на местните данъци и такси, която по силата на решението, постановено от комисията, трябва да бъде променена, за да не последва нова санкция.

Стойчо Точев, който е регистриран като земеделски производител в село Кулата, защити стопаните в района, плащащи несправедливо високи такси, за да продават продукцията си на борсата в село Кърналово. Тарифата за производителите е 3 лева за вход в обекта, а прекупвачите и нерегламентираните търговци са таксувани само по 50 стотинки.

Според решението това е нелоялна практика, която противоречи на принципа на равнопоставеността. Оказва се, че производителите са натикани в необлагородената част на борсата в Кърналово, където няма асфалтова площадка и при дъжд те и клиентите им газят в кал, а плодовете и зеленчуците, произведени с усилен труд, се похабяват.

Решението на Комисията за защита от дискриминация е окончателно. Общинарите в Петрич трябва да пренапишат наредбата за местните данъци и такси.

ПЕТЯ РОЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *