Студент по стоматология от Бобов дол спечели тура по колоездене Дупница-Сапарева баня

Цветан Иванов от Бобов дол пребори конкуренцията в категория младша възраст в голямото колоездачно състезание в Дупница и Сапарева баня и се класира първи. Той измина на две гуми 100 км по стръмни пътища и равни трасета за 2 часа и 27 минути. Иванов взе бронза в цялостното състезание по 100-климетровото трасе от Дупница, 8 обиколки на гр. Сапарева баня и стартира трети на финала на Паничище. В колоездачната надпревара се включиха над 300 състезатели, от които 150 професионалисти, в т.ч. от Франция, Сърбия…

Пред „Струма“ гордият от поредната си победа Иванов разказа:

„Роден съм в Бобов дол, бях на 7 г., когато покойният ми чичо ми подари колело за именния ми ден. Беше ми трудно в началото с пазенето на равновесие, но свикнах и оттогава не слизам от колелото. С него понякога пътувам до София, където съм студент трети курс по дентална медицина в СУ. Велосипедът е моята страст. Приятелката ми, която е от Дупница и учи висше в Шотландия, специалност биохимия, покрай мен стана любител да се движи на педали с велосипеда.

Днешният ми ден /неделя/ беше огромно изживяване. С трето място в генералното класиране и първо до 23 години на 100-километровото трасе в полите на родна Рила! Какъв кеф само! Не мога да опиша в няколко реда всички чувства, които преобладават в мен… Усетих цялата подкрепа на моите приятели, треньори, моето второ „аз“ – Александър Масларски, отбор в намален състав и прекрасно семейство! Жестоко! Благодаря ви, дължа всичко на вас!

Само хора, които се занимават със спорт, знаят какво е да постигаш всичко това със собствени сили – без никакви химии и забранени вещества, които след време ще убият тялото ти със светкавична скорост. Колкото до трасето – 100 километра с над 1400 метра денивелация. Стана разкъсване в групата по време на 10-километровите обиколки. Разликата между нас, основната група, и бегълците се увеличаваше, а аз се чувствах почти като на залез на Велека. Така разликата беше почти 3 минути до началото на изкачването. Хукнах с мое темпо и няколко французи, както и моят съотборник – Борислав Иванов. Направихме максималното като за отбор в редуциран състав. Само газ! Разликата се топеше, а ние летяхме като ято птици, преследващо лятото. Така до под половин минута! Колко ли баир не ни достигна да ги настигнем? Може би километър или два! Следващия път, това е част от играта – страхотна игра!

В памет на нашия съотборник Иван Панев, който днес ни напусна по нелеп начин, ударил се е с колелото в кола по време на състезание и е загинал на път за болницата в Монтана“, завърши емоционалния си разказ Цв. Иванов.

Той сам изкарва парите, за да си купи състезателно колело. През лятото работи като сервитьор в хотел на Паничище. Когата е на лекции, намира време да работи като асистент при софийски зъболекар.

„Така се изграждам като личност. Сам си изкарвам парите и не чакам на родителите ми да ми осигурят всичко“, заключи Цветан Иванов.

Той е участвал в много състезания и ги е печелил. На 18 г. организира обиколка на България с колела, в която се включиха стотици любители колоездачи от цялата страна.
ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *