СТУДЕН ДУШ ЗА БЛАГОЕВГРАДЧАНИ! Кметът Р. Томов отказа да промени ОУП за застрояване на 118 дка на Бачиново

Кметът на Благоевград Румен Томов отказа да промени общия устройствен план за терена от 118 дка в крайградския парк Бачиново и така даде „зелена светлина” на фирма „Универсал строй консулт“ да строи там жилища, хотел и спа център. Искането за промяна на плана бе на ОбС – Благоевград, който през май 2020 г. взе такова решение след надигналото се обществено недоволство срещу плановете на инвеститора да застрои красивата крайградска зона.

След няколко молби от страна на РИОСВ -Благоевград Томов да даде категорично становище относно допустимостта на плана за застрояване на  Бачиново в свое официално писмо до екоинспекцията от 2 февруари т. г. кметът е заявил, че е „недопустимо да се изменя влязъл още през 2011 г. общ устройствен план в обхвата само на един поземлен имот“.

Обяснението на градоначалника е, че с общите устройствени планове „се определят преобладаващото предназначение и начинът на устройството на отделните структурни части на териториите. С ОУП се дават само общите рамки и насоки за изграждане и развитие на съответните територии, като тези планове нямат пряко приложение върху отделните поземлени имоти. Общият устройствен план за Бачиново не е изменян, в сила е от 2011 г. и затова към момента не съществува недопустимост на плана на фирмата-инвеститор да строи върху него.

След този отговор на инж. Томов РИОСВ – Благоевград вече няма никакво основание да прекрати процедурата по преценяване на необходимостта от екологична оценка, която започна по искане на инвеститора през есента на миналата година. Тя бе спряна временно от председателя на ОбС – Благоевград Андон Тодоров, който изчака „Универсал строй консулт“ да загуби на последна инстанция делото, с което искаше решението на ОбС за промяна на общия устройствен план да бъде обявено за неправомерно. На база влязлото в сила съдебно решение екоинспекцията започна дълга кореспонденция с кмета на Благоевград, търсейки променения от него общ устройствен план, за да има основание да спре процедурата. Отговорът на Томов от 2 февруари обаче е категоричен – няма променен план, затова процедурата може да продължи, а след приключването й „Универсал строй консулт” може да започне строежите. Така въпреки взетото от ОбС -Благоевград решение за промяна на ОУП в частта от 118 дка в Бачиново и да се наложи мораториум върху застрояването на зелените площи в общината, въпрос на месеци е инвеститорите Георги Ганджов, Чавдар Узунов и Петър Парашкански да позиционират багерите си в Бачиново.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

 1. Tomov selqka mrysen

  Tomov bukluk skrii se neshtasnik
  Ne te li e sram we bukluk da posegnesh na bachinovo
  Tomov ti si legendaren bukluk skrii se
  Tomov kaput mrasen nekadsren

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *