Студът спука яйцата на щъркелите

Ученици от Първо основно училище „Св.св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев поеха грижите над щъркеловото гнездо на улица „Мидия“, след като малките природолюбители се притесниха от необичайното явление.

„Докато бяхме при гнездото на улица „Мидия“ в Гоце Делчев, по-наблюдателните забелязаха черупки от яйца. Предполагаме, че са измръзнали и са се спукали, а след това щъркелите са ги изхвърлили, понеже повечето птици са сами в гнездата си. Стават, за да се нахранят, и те изстиват“, сподели за „Струма“ председателят на БДЗП – клон Гоце Делчев Димитър Попов. По думите му причината за спукването на яйцата е необичайно студеното за този период от годината време. Според него те са измътени скоро и още не е имало зародиш в тях.

„Две са спуканите яйца. А щъркелите снасят до 6-7. До момента сме регистрирали доста птици, които са сами в гнездата си, а сам щъркел не може постоянно да мъти“, обясни още орнитологът.

Инициативата за поемането на грижите върху щъркеловото гнездо бе част от проекта „Твоят час. Опазване на щъркеловите гнезда“, организиран от учебното заведение в Деня на Земята – 22 април.

ЕРОЛ ЕМИЛОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *