Суеверие или нещо повече: Защо не трябва да спите с крака към вратата

Доста хора днес са подвластни на суеверията и спазват различни ритуали. Например не слагат никога леглото си срещу вратата и гледат краката им да не сочат към изхода от стаята.

Основната причина за това суеверие се крие в елемент от обреда при погребването на мъртвите. Те винаги се изнасят с краката напред. Асоциацията, която се поражда, е неприятна, и затова много хора предпочитат да не заемат поза, при която краката им сочат вратата, пише sanovnik.bg.

Откъде обаче се е появила тази представа и какво точно означава?

Оказва се, че тези митове са твърде стари и са преминали при нас от Скандинавската митологична система. Според разбиранията на древните светът има три пласта. Първият те наричат Мидгард. Това е светът, който ние, хората, населяваме. Вторият пласт заобикаля човешкия свят и е населен от чудовища. Много опасности дебнат навсякъде и това поражда чувство на страх и несигурност. Него наричат Утгард. Третият пласт е този на боговете – Асгард.

В древните представи човешкият свят, Мидгард, е изолиран от Утгард от стените и вратите. По тази логика вратата се явява вход към опасния отвъден свят, в който са намерили подслон душите на починалите.

Освен това древните хора не са имали рационално обяснение на състоянието сън. Те го приемали като кратка смърт. Тази представа е всеобща при всички общества. Древните гърци имат максима, която гласи, че сънят е брат на смъртта.

Вярването се състои в това, че по време на сън душата може да излезе от тялото и през вратата да отиде в света на мъртвите. Връщането оттам пък е трудно и опасно. Затова мъртвият се изнася с краката напред. Така на душата му помага се отиде лесно в отвъдния свят, тъй като нейното време в света на живите е изтекло.

Сегашните интерпретации на тези стари вярвания изключват мисълта за прехода към света на мъртвите, но възникват нови предразсъдъци.

Всъщност дискомфортът по време на сън с крака срещу вратата има обяснение в психологията. Някои хора се чувстват уязвими в тази поза и това е на подсъзнателно ниво. Оттам идва неспокойният сън, умората и слабостта, както и нощните кошмари. Състоянието е лесно поправимо – леглото се премества така, че позата за сън да е подходяща.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *