Сурвакари гониха злите сили в благоевградското село Бело поле, три поколения на фамилията Бойчеви дефилираха с групата

Сурвакари зарадваха жителите на Бело поле със зрелищно шоу в първия ден на Новата година. Вече 18 години   маскирани ентусиасти от една от най-атрактивните групи в региона – белополската, доставят радост на жителите на селото, като гонят злите сили от широко отворените домове на хората. Пъстрото дефиле от мечки, булка, младоженец, поп и много други персонажи бе съпровождано от местни музиканти с тъпан, кларинет и акордеон, а песните огласяха селото цял ден.

Сред най-дейните в групата от над 40 сурвакари бяха представителите на три поколения – Ганчо Бойчев със съпругата му Генка, синът й дъщеря им заедно със зетя и снахата и 4-те им внучета. Цялата задружна 10-членна в фамилия участва в дефилето, а най-малката сурвакарка – 6-годишната Ванеса, и братовчедка й Виктория бяха пременени в автентични народни носии и ръчно везани кърпи с пендари.

„Участвам в групата още от създаването й. Предаваме традициите на наследниците си, за да може те да ги съхранят и за следващите поколения“, сподели Г. Бойчев, който е един от основателите на групата. Любопитното е, че цялото семейство са много добри музиканти, танцьори и певци, а оркестърът им „Слави бенд” редовно весели белополчани на банкетите в местното читалище.

Сред атракциите в тазгодишното дефиле бяха „Трабант“, пригоден за автомобил на „Бавна помощ“, и мотор с кош „Иж”, производство 1965 г. Двете возила, собственост на сем. Бойчеви, събраха погледите на белополчани и малки, и големи се снимаха до ретро машините.

Най-възрастният участник в групата бе 80-годишният бай Стойо Алексов. Изтъкнатият самодеец, свирещ на няколко инструмента, не подви крак цял ден и впечатли с прекрасните си изпълнения на гайда.

В приповдигнато настроение сурвакарите обиколиха цялото село. Домакините чакаха гостите с вино, ракия, баници, мезета, а по улиците и дворовете се извиха кръшни хора.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *