Сурвакари, кукери, джамали, бабугери гониха злото трети ден на фестивала в Перник

Трети ден Перник е огласян от звънците, чановете, хлопките на сурвакари, кукери, джамали от всички краища на страната. Няколко хиляди маскирани преминаха през фестивалните дефилета, стотици хиляди дошли и от чужбина наблюдаваха красивите ликове, страховитите маски, уникалните костюми.

Сурвакарите от Земен, най-малкият войвода от ковачевското село Лобош Николай, трето поколение войвода, кукерите от Трети квартал в Благоевград, невероятните сурвакари от Габровдол, с огромните ликове предизвикаха възхищението на зрителите.  Всяка група представи най-характерния ритуал за своето село или град, имаше представяне на сватби, благословии, нареждане за добруване, мир и плодородие. И много хора от всички краища на страната.

Тази вечер от 19 часа е закриването на ХХХ юбилеен Международен маскараден фестивал „Сурва“ 2024. Много танци, феерия, изненади очакват зрителите на площада. След фойерверките ще притихне площада, но всеки участник или зрител ще отнесе със себе си невероятните емоции от съприкосновението на миналото с настоящето, с борбата на доброто над злото. И дано всеки запази спомена за преживяното.

 КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *