Сурвакарските игри в Пернишки регион започват тази вечер

Сурвакарските игри в Пернишко започват тази вечер. В Перник  на работна среща  между  представители на общината, РЗИ, полицията, кметове на населените места и ръководителите на сурвакарските групи са набелязани мерки във връзка с извънредната епидемиологична обстановка.  Набелязани са мерки за спазване от всяка една от институциите  като график за участието на групите, недопускане посещения на сурвакарите по домовете Извършване на почистване и дезинфекция по маршрути след приключване на игрите. Контрол и осигуряване на охрана по пътя и маршрутите на групите в населените места за безопасно провеждането на Сурва.

За безопасно провеждане на празника Община Перник закупи за всичките заявили участие 1000 бр. маски и 150 бр. светлоотразителни жилетки за стюардите, които бяха раздадени на кметовете на населените места и ръководителите на сурвакарските групи.

По време на двата дни, в които се провежда традиционния празник „Сурва“ ОД на МВР – Перник и РЗИ – Перник стриктно ще следят за изпълнението на съгласуваните мерки. При установяване на нередности ще бъдат налагани санкции.

В Брезнишко също са набелязани мерки на проведена среща на читалищните секретари от селота със зам. кмета Мария Добревска при провеждане на сурвакарските игри Те обаче ще бъдат изпълнени според изричните изисквания, залегнали в актуалните заповеди на здравните власти.  Ще се следи за стриктното спазване на всички противоепидемични мерки – физическа дистанция между участниците и носенето на защитни маски. Навсякъде ще лумнат сурвакарски огньове.

Кметът на Радомир Пламен Алексиев не е отменил забраната за провеждане на сурвакарските празници. Въпреки забраната в селото се подготвят ритуала да бъде изпълнен.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *