Сутрешната жажда вещае болести

Ако се събуждате сутрин от ужасна жажда и при това предната вечер не сте прекалили с алкохола, това състояние може да говори за някои важни неща. В това число и за проблеми с вашето здраве, които задължително следва да се отчитат. По време на сън вие губите известно количество течност, осъществявайки процеса на дишане, но тези загуби са толкова малки, че не оказват никакво влияние върху здравето. Но в някои случаи вашият организъм може да се обезводнява твърде силно. Така става, когато човек хърка, диша през носа или изпитва пристъп на сънна апнея.

Потенето по време на сън може да бъде резултат както от прегряване, така и от по-сериозни проблеми, например инфекция. Ето защо, ако още от ранна сутрин страдате от жажда, а вашите чаршафи са влажни от пот, трябва да се обърнете към лекар, за да се установи причината за нощното изпотяване. Сигурно се чувствате доста комфортно, когато влизате след душа в топлата спалня и лягате да спите. Но най-вероятно високата температура ще стане причина за обезводняване на вашия организъм. Освен това доказано е, че качеството на съня е много по-високо, когато в спалнята се поддържа прохладна температура. Ето защо, вместо да затваряте всички прозорци и да „надувате” радиаторите, проветрете помещението за 15 минути.

Проблеми с изработката на хормона естроген също водят до това, че събуждайки се сутрин, вие ще изпитвате много силна жажда. Това се обяснява с факта, че естрогенът участва непосредствено в задържането на вода в организма. Някои препарати също повишават риска от обезводняване през нощта. Към тях се отнасят антидепресантите. Ако изпитвате сутрешна жажда, обърнете се към своя лекар, може би той ще ви подбере други лекарства, чиято употреба няма да има странични ефекти.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *