Топ теми

СУ „Неофит Рилски“ в Банско е първото училище в България с дезинфекционен филтър на входа

Апарат за дезинфекция с озон днес ще бъде пуснат в експлоатация в СУ „Неофит Рилски” в Банско. Озонокамерата е дарение от Кристина Обецанова и Весела Манолова, които са членове на обществения съвет към училището. Двете дами работят в сферата на частния бизнес и още летните месеци започнали да мислят как да помогнат, за да бъде създадена максимално безопасна среда за децата през новата учебна година. Първоначалната им идея е била за закупуване на термокамера, но община Банско вече била предприела стъпки по обезпечаване на всички учебни заведения с такива. Така дамите се насочили към проучване на други възможности и се спрели на озонокамера за дезинфекция.

„Много мислихме как да предпазим децата, за да могат да ходят присъствено на училище. Смятаме, че те по-трудно понасят изолацията и социалната среда за тях е важна. Дълго проучвахме и се спряхме на озоногенератор. Озонът има невероятната способност да елиминира, да дезинфекцира, убива микроби и вируси и има в пъти по-голяма ефективност от дезинфектантите. Получихме пълна подкрепа от ръководството на училището и общинското ръководство”, сподели Кристина Обецанова.

СУ „Неофит Рилски“ е първото в България училище с дезинфекционен филтър на входа. Кабината с озоногенератор е сертифицирана и лицензирана, а монтирането й е одобрено и съгласувано с РЗИ, МОН и на местно ниво. Камерата е на главния вход на училището и целият поток ще минава през нея. Озоногенераторът е напълно автоматизиран, но ще се контролира от портиера на училището. Първоначалното му задействане става посредством ключ и пуск бутон. Сензори улавят преминаването на човек през кабината и се задейства изпускането на озон. През това време свети синя лампа.

„Кабината ще работи с работното време на портиера до 16:30 часа и ще се активира от него. Апаратът е настроен да генерира озон в рамките на 5 секунди. Самата кабина е за тегло от 80 килограма и в нея могат да влязат едновременно две по-малки деца. Преминаването през нея няма да е задължително, защото това е допълнителен дезинфектант, и решение ще бъде на родителите”, поясни директорът на училището Ели Барякова. Тя сподели, че очаква монтирането на озоногенератора да даде добри резултати и да смъкне заболеваемостта до минимум.

487 са учениците, които се обучават в момента в СУ „Неофит Рилски“ в Банско, а заболеваемостта е под 10%. В следващите две седмици ще се води статистика какъв ще бъде ефектът от новата придобивка.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

 1. Браво умни жени от Банско - просветно!

  Браво на тези две млади дами – ПРОСВЕТАТА е започнала от Банско още от древни времена!
  🙂
  Така е, това е спасението срещу вируса за цялото човечество.

  Апартите с обогатен озон!

  Сто пъти го писахме.

  Изобретател е електрофизика проф.Жеко Ганев от Стара Загора.

  Още в началото на годината проф.Ганев разказа за апарата за пречистване на въздуха с ОБОГАТЕН ОЗОН!

  Това е специално модифициран озон, чиято технология за производство нашият БЪЛГАРСКИ проф.Ганев е измислил.

  Обогатеният озон унижощава всички бръмчащи микрогадини – и най-вече вирусите и КОРОНАВИРУСА.

  Такива апарати могат да ес поставят в всякакви затворени помещения – производствени зали, театри, кина, ресторанти и прочие …. и нищо няма да затваря!

  Писахме БИОЕЛЕКТРИЧНАТА МЕДИЦИНА е бъдещето, спасението и ПРОГРЕСА за човечеството.

  Вместо българския бизнес да чака помощи – купете си апарати за обогатен озон!

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *