Счупеният зъб е предвестник на рака

Ракът на лицето, шията или устната кухина е много тежко, агресивно заболяване, което заема между 3% и 5% от всички злокачествени тумори при човека. В началото може да изглежда безобиден и да наподобява червена плака, язва или незарастваща рана. Най-често пациентите не обръщат внимание, а лекарите чуват едни и същи разкази: „Появи се едно червено петно, нищо ми нямаше. Един ми каза едно, друг друго, трети ме маза. После отидох там и там, те го гориха или нагряваха с лазер“. Заболяването е много агресивно, а ранното диагностициране и своевременното и адекватно лечение е единственият позитивен прогностичен фактор за преживяемостта.

За появата на рак на устната кухина на първо място спомага употребата на алкохол и цигари, особено в комбинация. Не трябва да се подценяват и проблемите със зъбите. Често наблюдаваме, че там, където има рак на лигавицата на устата или езика, има или е имало разрушен или лисващ зъб. Хроничната травма в устната кухина от счупени пломби, зъби, коронки, мостове, като и при липсата на зъб в зъбната редица може да бъде предпоставка в дългосрочен план, особено когато се комбинира с други фактори като алкохол и цигари.

Оралният рак е най-чест в Индия, Пакистан и др. В Европа заема между 7-о и 10-о място в различните държави. Той поразява хората с по-нисък социален статус – това са работници на открито, както и възрастното население, ако говорим специално за нашата страна, коментират онколози.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *