HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Събуди се страхът от бруцелозата! Десетките болни в Церово вдигнаха на крак специалистите, взеха серумни проби, изследват и животни

Серумни проби на болни от пневмония от района на благоевградското село Церово са изпратени за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести в София, информирана е и Агенция по безопасност на храните, съобщиха вчера от Регионалната здравна инспекция в Пиринско.

Както „Струма“ писа, в селото за няколко седмици е регистриран голям брой болни, към вчерашна дата на 10 пациенти с усложнения от вирусна инфекция – бронхити и пневмония, се провежда болнично лечение в частната болница ПУЛС и в МБАЛ – Благоевград, от тях три са деца. Проблемът е, че не може категорично да се установи какъв е причинителят на пневмонията, дали е от вирус, или от заразено животно.

Всички лежащо болни от Церово са с грипоподобни оплаквания – главоболие, болки в мускулите и белодробно възпаление. Здравните специалисти уточняват източника на заразата, дали се предава от човек на човек по въздушно-капков път, или се разпространява от друг причинител, например от инфектирани животни, или чрез консумация на заразени и непреработени мляко, млечни продукти, месо. Затова за ситуацията са уведомени и ветеринарните лекари. Те са предприели действия за изследване на животните, въпреки че до момента няма постъпили сигнали от хората да са консумирали непреработено мляко.

Това не е случайно, защото вече регионът има горчив опит от плъзналата бруцелоза в района на община Рила през 2015 г., докато се установи истинският причинител на заболяването на хората, те бяха лекувани неуспешно от пневмонии.

Специалистите по вътрешни болести засега внасят спокойствие, като поясниха, че симптомите са типични за обикновена вирусна инфекция. Началото е внезапно, наблюдава се обща отпадналост, главоболие, болки в мускулите. Дихателната система е атакувана от суха кашлица, бронхити и пневмонии. При направените изследвания на пълна кръвна картина няма завишаване на стойностите на левкоцитите, по-високи са само стойностите на утайката при кръвното изследване, което сочи за възпалителен процес на пациентите. Резултатите от тези изследвания обаче не могат да се използват за поставянето на диагноза, чрез тях се проследява състоянието на болния, поясниха специалистите по вътрешни болести.

При рентгеновите изследвания в образна диагностика на лежащо болните не са установени силно изразени находки на пневмонии с тежко възпалително заболяване. Според здравните експерти се касае за атипични пневмонии, като към тях са предразположени по-често децата и пациентите до 35-годишна възраст. Притесненията все пак остават, защото още е пресен споменът от епидемията от бруцелоза в Рила. Тогава първият мъж, оплакал се от грипоподобно заболяване и развиване на пневмония, бе собственик на ферма за биволи. При направените изследвания в София бяха установени положителни проби, по-късно заболяването бе открито при още 21 души. При 15 животни бе установена също положителна проба за бруцелоза.   Стигна се до хуманно унищожаване на 230 кози, 4 говеда, 14 овце и 11 кучета.

Според лекарите най-важна е профилактиката, затова за пореден път напомниха, че задължително трябва да са термично обработени млечните продукти, които консумираме.

До дни резултатите от серумните проби ще станат известни и тогава ще стане ясно дали е обикновена вирусна инфекция.

ЕКИП „СТРУМА“

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *