Съвети за бръснене при чувствителна кожа

безкосмяването е сложно и неприятно за хората, които имат чувствителна кожа, която лесно се възпалява и дразни. В днешно време повечето хора избират да се бръснат, тъй като ежедневието им е много забързано и това им спестява време, пари, усилия. А и когато разберете, че трябва бързо да се приготвите и да излезете, това е най-лесният начин. Но при хората с мека, гладка и чувствителна кожа, бръсненето може да предизвика зачервяване, сърбеж, поява на петна, алергии и т.н. Ето и няколко съвета как да избегнете тези неща.

Бръснете се след душ

Невинаги може да предвидите това, понякога се случва нещо и разбирате, че веднага трябва да излезете, затова се бръснете веднага, не мислите кога е най-правилно да направите това. Но ако имате време и може да почакате, най-добре е да се бръснете в края на душа – когато сте измили и изплакнали тялото и косата. “Топлата вода ще омекоти космите и те няма да са толкова твърди, когато минете с бръснача”, обяснява д-р Диен Робинсън пред “Elite Daily”.

Не се бръснете прекалено често

Когато се бръснете, косъмчетата набождат и растат доста по-бързо. Но не трябва да се бърснете всеки ден, дори да ви дразни, че краката ви не са толкова гладки. ИНаче може веднага по кожата да се появят обриви. Специалистът препоръчва да бръснете краката на 2-3 дни, а бикини зоната на 3 седмици. Подмишниците може да се бръснат на 2 дни.

3. Избягвайте дългите горещи душове

Да постоите повече време под душа, докато тече гореща вода, сигурно често ви се е струвало като идеалната терапия след дълъг и изморителен ден или някое драматично събитие. Особено, когато е зима и навън е студено. Но това не влияе добре на кожата. Да се къпете с гореща вода и то продължително време, ще изсуши много кожата ви и ще я лиши от естествените ѝ мазнини. Трябва да си взимате душ между 5 и 10 минути, а водата да е хладка. Запомнете, че ако кожата ви е зачервена, когатох излизате от банята, значи сте се къпали с прекалено топла вода.

4. Първо нанасяйте шампоан

Всеки има различни навици, свързани с къпането – едни мият първо тялото, други първо косата, или мият и двете, по два пъти. Ако кожата ви е по-чувствителна, първо трябва да измиете косата. Шампоаните са доста по-агресивни от сапуните или душ геловете и също могат да изсушат и раздразнят кожата, когато пяната се стича по тялото ви. Ако първо измиете косата, а после тялото – така ще може да изтриете остатъците от шампоан със сапуна или душ гела, а после и с вода.

5. Заменете хавлията

Оставете абразивните кърпи или хавлии. Не се трийте или покривайте с тях след къпане. Те са груби и могат да дразнят кожата. А и по хавлиите и кърпите се събират много бактерии, които така попадат върху тялото ви. Подсушете се със стара фланелка или мек плат, като бархета. Тези неща се перат и почистват по-лесно, а и са меки и пазят кожата.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *