Съвети за добър сън

Часовете за сън, достатъчни за доброто ни здравословно състояние, са различни през определени периоди от живота. Необходимостта от сън намалява с възрастта и по тази причина децата имат нужда от повече сън, отколкото възрастните.

Проучване на съня сочи, че нуждата от сън варира от човек до човек между 4 и 11 часа на нощ. Средно 10% от населението се наспиват за грубо 6,5 часа на нощ и 15% се нуждаят от повече от 9 часа.

Географските фактори също играят ключова роля по отношение на съня. Хората живеещи в планината спят повече, докато живеещите край морето спят по-малко.

Сънят при новородените
Около 16 часа

Бебета (от 6 месеца до 3 години)
От 10 до 14 часа (комбинация от съня нощем и дневните дремки)

Сънят при децата
От 3 до 6 години: от 10 до 12 часа
От 6 до 9 години: около 10 часа
От 9 до 12 години: около 9 часа

Сънят при тийнейджърите
Около 9 часа

Тийнейджърите често не си доспиват – не само заради изтощителния дневен график, но и заради биологичното им развитие, което обикновено не съвпада със задълженията им в училище.

Сънят при възрастните
от 7 до 8 часа сън

По-възрастни
от 7 до 8 часа сън. По-възрастните хора обикновено имат нужда от по-малко сън нощем и заместват липсата му с дневни дремки.

Бременни жени
По време на бременността, жените често имат нужда от няколко часа повече сън – ако не нощем, то поне с кратка дрямка през деня.

Какво прави сънят ни добър?

РЕАЛНОСТТА:

При традиционните повърхности опората на тялото се концентрира само в няколко области (глава, рамене, опашни прешлени и пети). Те понасят тежестта на цялото тяло и се обособяват като точки с голямо напрежение. Това натоварване затруднява нормалното кръвообръщение. В отговор, нашето тяло автоматично реагира – променя позицията си и така намалява напрежението и осигурява равномерен достъп на кръв. Тази естествена реакция вече е нарушила нашия сън. И така всяко наместване или завъртане в леглото ни пречи да потънем в дълбок, пълноценен сън. В резултат ние се събуждаме изморени, а не добре отпочинали, каквито би трябвало да бъдем.

РЕШЕНИЕТО:

Тялото ни трябва да намира пълна опора на повърхността, на която лежи, за да има равномерно разпределяне на тежестта и напрежението.

Това позволява:

a.) гръбначният стълб да остане в правилна естествена позиция, а ставите да са отпуснати (ортопедичност).

b.) пълно отпускане на мускулатурата и правилно кръвообръщение (анатомичност).

c.) оптимално психологично и емоционално възстановяване (психо-физиология / ергономичност)

Така нуждата от наместване до намиране на удобна позиция намалява до минимум, което осигурява спокоен, здрав сън, без прекъсвания. Матракът, който използваме трябва да отговаря и на определени изисквания, осигуряващи естествен микроклимат на тялото. Всичко това може да се гарантира единствено от матрак, произведен съобразно строги ергономични изисквания, както и от висококачествени материали.

Дори “иделният матрак” да не е един и същ за всеки, всички ние искаме той да бъде удобен и “уютен”, устойчив на деформации по време на използването му, прохладен през лятото и топъл през зимата, хигиеничен и напълно антиалергичен. Матраците Magniflex отговарят изцяло на всички изисквания. Magniflex винаги се грижи за своите клиенти, като непрекъснато изследва нови материали и разработва високотехнологични и качествени продукти за съня.

Научете се да си лягате по едно и също време. Така организмът ви ще привикне да заспива в определен момент, а това е важен компонент на добрите навици за сън. Избягвайте среднощното гледане на телевизия.
Избягвайте следобедната дрямка. По принцип не е лошо човек да се отпусне през деня, стига това време да се ограничи до 30-40 мин.

Избягвайте алкохол и напитки, съдържащи кофеин 4-6 часа преди лягане.

Избягвайте тежки, пикантни или сладки храни 4-6 часа преди лягане

Спортувайте. Редовното спортуване, особено в следобедните часове, може да помогне и задълбочи съня. Но напрегнатите упражнения в рамките на 2 часа преди лягане, не са препоръчителни.

Много важно за съня е и използването на удобен матрак. Неудобният матрак може да попречи на добрия сън. Преценете дали леглото не е основния източник на проблема и направете съответните промени.

Температурата и чистият въздух в стаята за сън също са много важни. Не трябва да е прекалено горещо или студено и със сигурност трябва да е добре проветрено.

Изолирайте шумът и дразнещата светлина в стаята за спане.

Не използвайте леглото като офис, ателие или стая за отдих. Нека тялото ви “знае”, че леглото е за сън.

Релаксирайте преди да заспите. Не пренасяйте вашите притеснения и тревоги в леглото. Оставете грижите за работа, училище, ежедневието и т.н. когато си легнете.

Създайте си собствен ритуал преди заспиване, като например една топла вана или няколко минути четене.

Заемете любимата си поза за сън. И ако все пак не заспите до 15-30 минути, станете, поразходете се в друга стая, почетете още малко книга и отново се опитайте да заспите.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *