Съвети за трениране в студа навън

Времето е студено и влажно, скоро валя сняг, стъмнява се рано и зимата понякога може да ни демотивира да тренираме навън. Изкушаваме се да си останем в леглото или да гледаме филми на топло вкъщи, вместо да излезем да спортуваме. Но, това не бива да е така и зимните условия за добри за тренировка. Ето какви са ползите и как да се мотивирате, според британския “Cosmopolitan”.

Ползи

За тези, които сега започват да тренират по-усилено – знайте, че е по-лесно да тичате, когато температурите са ниски. Така сърцебиенето ви е по-бавно и дехидратацията се намалява, показва проучване на лондонския университет “Сейнт Мери”. През лятото, в горещините, по-бързо се дехидратирате и изморявате. Да спортувате навън, независимо по кое време от годината, подобрява настроението, доказват други изследвания. Хората се зареждат с повече енергия, по-малко депресирани са и чувстват по-малко напрежение, когато тренират навън, а не в някое помещение.

Съвети

Намерете правилните дрехи

Не се нуждаете от много дебели и специални дрежи. Марк Андрю Съдърланд от университета “Томас Джеферсън” препоръчва да заложите на тънки платове, дрехи, които предпазват от вятъра, които може да свалите, когато се затоплите. Добре е, дори да излизате с дрехи, с които ви е леко студено, преди започването на тренировката.

Разгрейте се вкъщи

Трудно е да намерите мотивация да излезете да спортувате в студа, когато вътре е топло и уютно. Може да закъснеете малко за тренировка, особено ако първо решите да се разгреете вкъщи. Така ще забързате сърдечния ритъм, притока на кръв в мускулите ще се увеличи, преди да излезете в студа. А и ще подготвите белите дробове за тренировката. Можете да опитате да вървите вкъщи бързо, да тичате няколко минути или да правите упражнения с валяк от пяна. После подскачайте по пътя или изкачвайте и слизайте по стълбите в блока за 5 минути. Когато сте навън, си дайте време да свикнете с температурата и правете 30-секундни паузи в първите 10 минути на тренировката.

Тренирайте по различно време

Може би сте ранни птици и обичате да тренирате сутринт. Но, ако е много студено и не ви се става веднага от леглото, не се тревожете – направете тренировката следобед. Ако температурите са много под нулата е опасно да тренирате рано сутрин – има лед, доста студено и тъмно е. Хубаво е да се тренира 150 минути на седмица, което значи, че може да правите 30-минутни тренировки 5 дни в седмицата. 

Спортувайте с приятели

Ще сте по-мотивирани, ако тренирате с приятели. Така ще ви е по-забавно и по-лесно ще излезете навън в студа – няма да е хубаво да вържете тенекия на приятел, а и ще може да си побъбрите с него. А и е по-безопасно да тренирате с други хора, особено ако го правите, когато е още мрачно или тренирате в планината или далечен парк. Проучвания доказват, че с приятели ще тренирате повече време, отколкото ако сте сами.

Погрижете се за себе си бързо

Веднъж, щом спрете да тичате, клякате, скачате или т.н., температурата на тялото ви бързо ще падне и трябва веднага да смените потните, влажни дрехи. Затова е хубаво да тренирате близо до дома. Вземете си топъл душ след тренировка, но не горещ, тъй като кожата ви ще е много чувствителна. Така ще се стоплите лесно. Експерти съветват да пийнете топла напитка или да хапнете топла супа, което ще ви зареди с протеин и сол, която сте изгубили, докато тренирате.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *