Топ теми

Съветникът К. Илиев иска отмяна на безплатното паркиране доживот за бившите кметове на Благоевград в „синя зона” заради незаконна заповед

Отмяна на заповедта, с която се дава право на бившите кметове на Благоевград доживот да паркират безплатно в „синя зона” в областния център на Пиринско, иска общинският съветник Кирил Илиев. Мотивът му е, че тя е незаконна. Със свое разпореждане от 14 февруари тази година бившият кмет Румен Томов даде тази привилегия на себе си и на всички предшественици и бъдещи градоначалници като знак на благодарност за съществен принос в развитието на общината.

„Заповедта противоречи на Закона за местното самоуправление и местната администрация, и на Закона за общинската собственост, в които ясно е посочено кой и как може да се разпорежда с ползването на общинската собственост, и това не може да става еднолично от кметовете, а с решение на общинските съвети“, обясни К. Илиев и допълни:

„Заповедта е в противоречие и с общинската Наредба за опазване на общинската собственост и обществен ред, в която има изчерпателен списък на лицата, които могат да паркират в „синя зона” без заплащане на такса за личните си автомобили при изпълнение на служебни ангажименти, и това са кметове на кметства и на населени места, и общинските съветници“.

К. Илиев настоява новият кмет на Благоевград Илко Стоянов да отмени въпросната заповед на предшественика си, като не изключва възможността да се даде такава привилегия на бившите кметове, но това трябва да стане след дискусия и гласуване в ОбС. В коментар по темата вносителят на предложението посочи, че колегите му може да поискат аналогичен бонус и за бившите членове на местния парламент, които също са имали вота на избирателите и също са с принос за развитието на общината, но при подобна хипотеза няколкостотин места в „синя зона” може да се окажат заети от правоимащи.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *