Съветникът от БСП Зл. Славев сред първенците по отсъствия в ОбС – Дупница, от 7 заседания присъствал на 4, председателят Е. Гущеров и 7 от групата на ГЕРБ нямат пропуснато

Общинският съветник от БСП Златко Славев е сред първенците по отсъствия от заседания на ОбС – Дупница. От началото на годината той е присъствал само на 4 от 7-те заседания. За две от отсъствията си е представил документ в деловодството, третото му отсъствие е по неуважителни причини, което му носи глоба от половината месечно възнаграждение. Както „Струма” писа, 33-мата общински съветници в Дупница получават по 300 лева на месец за участие в сесиите на минипарламента и заседанията на постоянните комисии към ОбС. За периода от януари до септември Зл. Славев е отсъствал и от едно от заседанията на комисията, в която участва, което също му коства половинка от заплатата.

Съпартийците му от БСП Станислав Павлов, Георги Пехливански, Асен Илиев и Иво Петров не са пропуснали нито едно заседание на ОбС. Георги Пехливански е най-дейният от тях  в дебатите. Той е отсъствал от едно заседание на комисията по  ТСУ, като е представил документ в деловодството на ОбС. Станислав Павлов е отсъствал веднъж от заседание на комисия, но не е представил документ за отсъствието си.

Седем от от 11-те общински съветници от ГЕРБ са участвали във всички заседания на минипарламента от началото на годината. Йордан Йорданов, Димитър Крекманов, Йордан Димитров, Емил Станкев, бившият кмет на Дупница Асен Пилев и Юлиян Бараков, който влезе в ОбС през февруари на мястото на д-р Йордан Никулчин, са отличниците на групата на ГЕРБ. Не са отсъствали и от заседания на комисиите към местният парламент.

Бизнесдамата, собственичка на шивашки цех, Даниела Симова от ГЕРБ е отсъствала от две заседания на Общинския съвет и от две заседания на комисии към ОбС. Съпартийката й Виолета Инкьова, директор на СУ “Св. Паисий Хилендарски” в Дупница, е с две “извинени” отсъствия от заседания, но не е отсъствала от  комисията по образование и култура. Хореографката Диляна Диканска е записала две отсъствия от заседания на ОбС и от комисия. Бившият кмет на село Самораново, общински съветник от ГЕРБ в момента, е записал едно отсъствие от заседание на ОбС и три от заседания на комисията, в която участва, за две от които не е представил извинителен документ.

От новосформираната група в ОбС – ОДБ-ЕНП, единствен е отсъствал от заседания бизнесменът Иван Раков. Той не е присъствал на две от седемте заседания на ОбС от началото на годината и на две заседания на комисията, в която участва.

Говорителят на новата група в местния парламент Костадин Костадинов не е отсъствал нито веднъж от заседания на ОбС и от Икономическа комисия към ОбС. К. Костадинов е общинският съветник с най-много изказвания в местния парламент. На всяко заседание той взима думата по няколко пъти по различни теми. Неговите съпартийци, бившият военен Иван Танев, който рядко взима думата, но се опитва да решава проблемите, поставени му от дупничани сам, и юристът Георги Георгиев не са отсъствали нито веднъж от заседания.

От общинските съветници от “Народен съюз” само Ивайло Шаламанов не е отсъствал. Съпартийците му д-р Лорета Николова и бизнесменът Спас Андреев са отсъствали по уважителни причини.

От групата на БДЦ най-примерни са били Георги Райнов и Павел Коларски. Те не са пропуснали заседания на ОбС, но Коларски не е присъствал на едно заседание на комисия. Директорът на ТЕЦ “Бобов дол” Емил Христов е отсъствал от 6 заседания на комисия и от две на ОбС.

Бизнесменът Славчо Павлов, който влезе в местния парламент от листата на “България на гражданите” и впоследствие се отказа, е натрупал три отсъствия от заседания, като за две от тях е представил документ, но пък е участвал във всички заседания на спортната комисия към местния парламент. Треньорът по таекуон-до Христо Михалчев, който влезе в ОбС от същата листа, но от гражданската квота, и  също се отказа от партията, е отсъствал два пъти по уважителни причини.

Екскметът на Дупница и един от най-активните съветници д-р Пламен Соколов не е пропуснал нито едно заседание на ОбС и комисията, в която участва. Той и счетоводителката Виолета Зашева влязоха в Общинския съвет с листата на партията на Татяна Дончева, но след това се разграничиха от нея и в момента са независими. В. Зашева е отсъствала веднъж от заседание на ОбС и два пъти от заседания на комисия, като за едното не е представила документ.

Зам. председателят на ОбС – Дупница, юристът Йонко Гергов от Партията на зелените е отсъствал само веднъж от заседание на ОбС, но е участвал във всички заседания на комисията, в която участва.

За пример на колегите си е председателят на ОбС Емил Гущеров, той няма нито едно отсъствие от заседание на ОбС. Пред репортер на “Струма” той заяви, че така си нарежда нещата, че да не отсъства.

“За всяко отсъствие от заседание на ОбС глобата за съветниците  е в размер на половината от месечната заплата, ако не е представил документ, с който да извини отсъствието си. Всички общински съветници, които имат отсъствия, са понесли съответната санкция”, заяви Е. Гущеров.

От отчета на изпълнение на бюджета на община Дупница, който е качен на сайта на общината, се вижда, че общината е изплатила общо 120 000 лв. от началото на годината до месец август за заплати и осигуровки на местните парламентаристи.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *