Съветник от Кюстендил поиска затваряне на ГКПП – Гюешево, твърди: Има риск за здравето и живота на жителите на общината

Общински съветник от Кюстендил поиска затваряне на ГКПП – Гюешево на българо-македонската граница, след като се разбра, че мястото остава единствено в България за преминаване на лица от Италия, Китай, Южна Корея, Иран, Франция и Германия. Мярката се предприе от властите в Северна Македония и бе изпратена за сведение до Гранична полиция. Съседите ни обявиха, че туристи от рискови държави трябва да бъдат пренасочвани за преминаване на българо-северномакедонската граница единствено през ГКПП Гюешево – ГКПП Деве баир, където и ще се извършват допълнителни прегледи от медицински специалисти.
“Изразявам острото си несъгласие от подобна мярка. Този акт би подложил на риск здравето и живота на жителите на община Кюстендил и служителите на граничния пункт. Смятам за неприемливо нашият пункт да е единственият в страната, който да поеме огромния пътникопоток от граждани, пристигащи от страни, в които вирусът е в огромни мащаби”, се казва в писмото на съветника от Кюстендил инж. Огнян Атанасов, изпратено до Националния кризисен щаб, Външно и Вътрешно министерство.
“Напомням, че към момента няма действащо инфекциозно отделение, нямаме лекар, който е специалист по инфекциозни болести, и по информация на областния кризисен щаб има готовност за разкриване на отделение с капацитет 40 легла на територията на общината. Задавам въпроса къде ще бъдат настанявани въпросните чужди граждани, които не бъдат допуснати да влязат в Република Северна Македония?”, се посочва още в писмото.
“С настоящото писмо изразявам притеснението си и настоявам за реакция от страна на представляваните от Вас ведомства, като предлагам: предприемане на стъпки по дипломатически път за отмяна на заповедта от страна на властите на Република Северна Македония. Затваряне на ГКПП – Гюешево до отмяна на заповедта от страна на властите на Република Северна Македония. Заявявам желание да бъда уведомен за предприетите от Вас действия, както и за резултатите от тях”, предлага кюстендилският съветник.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *