Съветник от Кюстендил предлага с бактерицидни лампи в забавачките да борят Ковид-19

Бактерицидни лампи на озонова основа да се закупят с общински пари за детските заведения в Кюстендил, това предложи общинският съветник Йордан Тодоров на редовно заседание. „Говорил съм с лекари, те обявиха, че са полезни. Има ги в болници, аптеки, помагат за дезинфекцията. В последно време присъствах на много родителски срещи и там семействата, а и работещите в сферата на образованието изказаха притесненията си относно пандемията от Ковид-19. Едни такива лампи ще струват общо 15 000-20 000 лева. И нека да започнем първо от детските градини, тъй като все още децата са малки и не са свикнали с хигиенни навици”, добави Йордан Тодоров от листата на социалистите.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов отговори, че  започвайки от пандемията, ясно е, че се търси баланс между сериозната заплаха, резултати в училище и психично здраве. „Като член на Контролния съвет на Сдружението на общините бях на срещи в здравното и образователното министерства. Оказва се, че лампите имат терапевтичен ефект и това е нещо като пръсканията по улиците за дезинфекция в някои градове през пролетта. Ако имаме такава препоръка, не бихме пестили средства, но не съм убеден, че бактерицидните лампи са решението”, заяви Петър Паунов.

Градоначалникът засегна темата за състоянието на тротоарите, които се рушат, след като недобросъвестни паркират върху тях. „Хубаво нещо е да спазваме закона и ние призоваваме нашите съграждани да го правят. Огорчението се появява, защото само предупреждаваме. Често срещаме и безкомпромисни пешеходци, които твърдят, че трябва да завладяват територия. Всичко е в нравствен аспект, ще прилагаме санкции. Там, където са изграждани паркоместа, са направени отстояния за пешеходците. За сметка на паркомясто не сме ограничили движението на пешеходците”, добави градоначалникът

Паунов уточни, че в сряда е направено и авансово плащане за големия проект за ремонт на театъра. „Преди да настъпи тежката есен, в проектна фаза е и районът на Колушко дере. Там също текат подготвителните дейности. В зоната ще има място за разходки на домашни любимци, детски и спортни площадки. При Арката тече сериозно проектиране, най-вероятно през пролетта ще започне ремонтът, тъй като за там се чака съгласуване и с НИПК”, заяви градоначалникът. Той не изключи до 2-3 седмици да се стартира ударно и с ремонта на стадион „Осогово”.

На сесията стана ясно, че инж. Огнян Атанасов е избран за заместник-председател на Камарата на инженерите в България, и получи поздравления от колегите си. Атанасов е съветник от Партия на Зелените.

На сесията бе гласуван одитираният годишен финансов отчет на община Кюстендил за 2019 г. заедно с одитен доклада на Сметната палата.

Беше одобрено осигуряване на допълнителни средства за обезпечаване на учебния процес извън определените по единен разходен стандарт на паралелка под допустимия минимален брой ученици в Шесто основно училище „Св. Паисий Хилендарски“ за учебната 2020/2021 година.

Местният парламент прие и решение относно финансово подпомагане по остри здравословни и социални причини на жители от община Кюстендил.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *