Съветник предлага община Кюстендил да кандидатства за два уникални атракциона

Община Кюстендил да кандидатства за два уникални атракциона, които компанията „Уолтопия” планира да изгради безвъзмездно в две български общини, предлага общинският съветник инж. Огнян Атанасов. Той предлага лесопарк Хисарлъка, и по-специално Крепостната стена или парка с къщичката на Баба Яга като места за изграждане на един от двата атракциона – „Adventure Hub” или „Ролглайдър”.

„Моля всички, които желаят да помогнат, да предоставят безвъзмездно интересни снимки или клипове от дрон на Хисарлъка, които да прикачим към апликационната форма и да я изпратим на компанията. Също така ще подготвя подкрепително писмо, което да внеса на сесията на ОбС – Кюстендил и да бъде гласувано и приложено към апликационната форма при кандидатстването. Сигурен съм, че с общи усилия ще спечелим конкурса и едно от тези съоръжения ще бъде изградено в Кюстендил”, заяви инж. Атанасаов.

„Желанието ни един от двата атракциона да бъде част от нашата община се базира на това, че имаме желание градът ни да се развива като туристически център, залагащ на семейния, културно-историческия, спортния, спа и балнеотуризма. Към момента това, което липсва и има огромна нужда, е именно такъв атракцион. На територията на общината се намира всичко необходимо за предлагане на един целогодишен туристически продукт, с изключение на такъв вид съвременна атракция, която да привлече туристи. Ако бъде изграден в Кюстендил, то той ще бъде притегателен център за туристи и екскурзианти, които да го посетят и да се запознаят с останалите забележителности. Това ще бъде „моторът“ за възраждането на Кюстендил като туристически център, и не на последно място, ще окаже положително въздействие върху здравето на посетителите сред този лечебен боров въздух и ще подпомогне възстановяването на преболедувалите Covid-19.

Местността Хисарлъка предлага невероятно спокойствие, излъчване и лечебен боров въздух, който е изключително лековит за деца. Паркът обхваща площ от 1300 дка. В него след проведени залесителни мероприятия преобладават черен бор, бял бор, смърч, ела, липа, явор и други.

Между града и парк Хисарлъка има много пътеки и три асфалтирани пътя, по един от които може да се пътува с автомобил. Изградени са множество алеи, места за отдих, спортни площадки и съоръжения, както и заведения.

Едно от най-атрактивните места, които предлагам в парка, е забележителната късноантична и средновековна крепост Хисарлъка. Тя е построена в края на ІV и началото на V век. Съществувала е през Първата и Втората българска държава, но е била разрушена през ХV век от османските завоеватели. Крепостта е била използвана като феодален замък. В наши дни част от крепостта е реставрирана и осветена и са поставени описания, което предизвиква интерес от страна на посетителите на парка. От крепостната стена се разкрива невероятна панорамна гледка към Кюстендилската котловина, град Кюстендил и планините, които я ограждат.

Друго подходящо място е мястото, наречено „Баба Яга“, намиращо се на около 300 м от крепостта, откъдето започва Алеята на здравето. Името „Баба Яга“ идва от това, че там се намира дървена къщичка за игра на деца, изградена върху дървена конструкция с формата на кокоши крака. Също така има изградени и малко въжени атракциони между дърветата, пързалка и люлка”, се казва в предложението на общинския съветник от Кюстендил.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *